Fritz: „Timișul e pedepsit pentru că nu se minte singur. Doar testarea masivă ne permite să ținem lucrurile sub control”

Primarul Dominic Fritz susține că 10% din testele efectuate miercuri în întreagă țară s-au făcut în Timiș și că atât timp cât măsurile de restricții se iau în funcție de rata de infectare, această rată trebuie să fie un instrument credibil și comparabil. 

„Ieri (n.r, miercuri) în județul Timiș s-au efectuat 10% din toate testele țării. Am testat peste 2.700 persoane – în județul Caraș-Severin au fost doar 40. Ghiciți care dintre cele două județe este în scenariul roșu. Cât timp măsurile de restricții se iau în funcție de rata de infectare, această rată trebuie să fie un instrument credibil și comparabil. Altfel cum să convingem oamenii că restricțiile sunt un efort ce merită? Timișul e pedepsit pentru că nu se minte singur.”, a spus primarul Timișoarei.

Dominic Fritz spune că doar testarea masivă permite ținerea lucrurilor sub control, iar strategia unor județe de a suprima situația adevărată a infectărilor este una care va costa pe toată lumea. „Mă bucur că Ministerul Sănătății lucrează la un sistem care va transparentiza numărul de teste făcute în fiecare județ.”, a concluzionat Fritz.

leader board 728 x 90 px

Potrivit raportării DSP din 17 februarie, la nivelul județului Timiș s-a administrat un număr total de 1.926 vaccinuri (210 Moderna), (646 AstraZeneca). Dintre acestea, 1.050 reprezintă doze de rapel. Iar în 19 februarie, DSP raportează administrarea la nivelul județului, în ultimele 24 de ore, a unui număr total de 1.392 vaccinuri (150 Moderna), (590 AstraZeneca). Dintre acestea, 607 reprezintă doze de rapel. De la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent, la nivelul județului Timiș s-au administrat 52.269 doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2.

Rata de infectare în Timișoara raportată de autorități în 19 februarie este de 5,14, iar la nivelul județului – 3,89.