Industria ospitalității, în căutare de angajați. Îngrijorări cu privire la 2023, anul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

Reprezentanții industriei hoteliere estimează o creștere a cererii de forță de muncă de cinci ori în anul 2023, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii. În schimb, învățământul preuniversitar timișean livrează anual doar 300 de absolvenți specializați, prin intermediul a șase școli. Problemele au fost abordate în cadrul unei ședințe de lucru a Consiliului de Strategie și Consiliere Economică desfășurată la Consiliul Județean Timiș.

Ședința de lucru, la care au participat reprezentanți ai mediului de afaceri, inspectori școlari, reprezentanți ai mediului universitar și ai liceelor din județ, a avut ca scop identificarea măsurilor necesare relansării HoReCa. Una dintre soluții ar fi înființarea de clase de învățământ profesional, dual în localități precum Buziaș, Făget sau Sânnicolau Mare – localitate declarată stațiune turistică de interes local în octombrie anul trecut.

Una dintre problemele identificate a fost și numărul mic de operatori economici care preiau elevi pentru stagii de practică. În prezent sunt 25 de firme care pregătesc elevi pentru o carieră în domeniu. O soluție punctuală identificată ar fi înființarea de noi clase pe profilul HoReCa sau organizarea de școli de vară, pentru pregătirea de personal specializat.

În ceea ce privește învățământul universitar, a fost semnalată nevoia unei mai bune corelații între cererea și oferta de forță de muncă, totodată fiind abordată și necesitatea consilierii profesionale încă din gimnaziu sau liceu, astfel încât alegerea meseriei să se facă în cunoștință de cauză, iar traseul profesional să se desfășoare fără sincope.

publicitate tmc 640

„Sectorul HoReCa a suferit o contracție majoră pe fondul pandemiei, astfel că la nivelul instituției noastre ne-am propus să devenim o parte activă în identificarea soluțiilor pentru relansarea industriei ospitalității. De altfel, rolul nostru instituțional este și de a sprijini demersurile care vizează consolidarea acestui sector. Avem în acest sens Asociația pentru Promovarea Turismului, pe care dorim să o transformăm într-un catalizator al dezvoltării turismului în județul nostru. Am discutat deja cu dl primar Dominic Fritz ca și Timișoara să fie parte a Asociației, pentru a avea o gândire coerentă în domeniul turismului, să asigurăm succesul proiectului Timișoara 2023. Cred sincer că establishmentul timișean, fie că discutăm despre actorii instituționali, despre mediul universitar și preuniversitar sau despre domeniul HoReCa în ansamblul său, trebuie să lucreze împreună și într-o manieră convergentă pentru asigurarea unei creșteri durabile a acestui sector.”, a transmis invitaților președintele CJ, Alin Nica.

Propunerile și soluțiile agreate vor fi transpuse într-un document de angajament, care va fi asumat de participanții la întâlnirea de lucru.

publicitate Timisoara banner maxagro