Prima imagine cu tramvaiul care se fabrică în Turcia și care va ajunge în Timișoara

Fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Cătălin Iapă, a făcut publice primele imagini cu tramvaiul care se află în construcție în Turcia și care va ajunge în Timișoara. În total, în orașul de pe Bega ar urma să ajungă 21 de noi tramvaie, achiziționate pe fonduri europene.

Tramvaiele ar urma să ajungă în Timișoara în acest an, spune Cătălin Iapă, și vor fi livrate de firma Bozankaya Otomotiv, din Turcia, câștigătorul licitației organizate de Primăria Timișoara.

„Firma care a câștigat licitația și Primăria Timișoara au obligația de a omologa tramvaiul în Europa. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, orașul va pierde cele 21 de tramvaie și foarte probabil și fondurile europene aferente. Procedura de omologare nu e deloc una simplă. Din acest motiv, ca secretar de stat, în ultimele 6 luni am fost implicat direct în acest subiect, ținând legătura strâns cu cei de la AFER, Autoritatea Feroviară Română, cei care verifică tehnic proiectul tramvaiului și în final produsul. De oricâte ori au apărut probleme în acest demers m-am implicat să poată fi trecut cu succes. Și nu au fost puține momente dificile care puteau duce chiar la respingerea documentației și posibilitatea de pierdere a fondurilor.”, a spus Cătălin Iapă.

leader board 728 x 90 px

Fostul secretar de stat a mai spus și că în această săptămână a fost avizată documentația tehnică de la dosarul de omologare de către cei de la AFER. Urmează probe la fața locului, în diverse locații din Europa, iar ultima probă este programată în Timișoara, cu tramvaiul pe șine.

„Acest tramvai va fi unul dintre cele mai performante de la nivel mondial, în acest moment neexistând unul care să aibă o autonomie a bateriei mai mare de 60 de km, așa cum va avea tramvaiul nostru.”, a explicat Iapă.

CITEȘTE ȘI: Nicolae Robu anunță că Timișoara va avea tramvaie ”de top mondial”: ”Vrem un parc auto format numai din mijloace de transport cu zero poluare chimică”