Prima generaţie de zimbri născuți în sălbăticie în Munții Țarcu! [VIDEO]

WWF anunță că încă trei pui de zimbri s-au născut după ce populația de zimbri din Munții Țarcu a fost eliberată efectiv în sălbăticie.

„În ce privește vițeii din Munții Țarcu, aceștia au o vârstă cuprinsă între două și 8 săptămâni și sunt într-o stare de sănătate bună. Toți au fost fătați în grupul femelei Mildred, un exemplar ce provine din Rezervația Avesta (Suedia) și care a fost transportat în Munții Țarcu în anul 2014, primul din această inițiativă; Mildred este, de altfel, una dintre mame. Prezența vițeilor a fost mai întâi identificată prin intermediul urmelor de copită lăsate de aceștia în teren; ulterior, rangerii de zimbri i-au și găsit. În același grup sunt prezenți și 2 zimbri născuți anul trecut”, transmite WWF printr-un comunicat de presă.

Matei Miculescu, unul dintre rangerii WWF/Rewilding, spune că „i-am văzut pe toți trei și sunt în stare bună. Cel mai mic are două săptămâni, ceilalți doi – mai mult de o lună. Încercăm împreună cu tinerii practicieni să facem echipe și să-i localizăm în fiecare săptămână pentru a vedea cum evoluează starea lor de sănătate.”

expresb 1000x100

„Vițeii din această zonă au fost fătați în totală libertate, deci se poate spune că împreună cu cei fătați vara trecută formează prima generație cu adevărat sălbatică. Fiind în libertate și obișnuiți cu ceea ce le oferă natura din punct de vedere al hranei, locurilor de adăpost și de trecere, aceștia au șanse reale de a supraviețui independent de sprijinul pe care îl poate oferi omul; cu atât mai mult cu cât mamele lor sunt exemplare acomodate la viața în sălbăticie. Întreaga turmă prezentă în Munții Țarcu și formată din mai multe grupuri de zimbri transportați aici succesiv, începând cu anul 2014, este stabilă, se descurcă bine în mediul natural din această zonă, după ce a trecut în primii doi-trei ani prin multiple provocări legate de ierni grele, boala limbii albastre sau atacuri din partea altor animale. Lor li se vor alătura în libertate și zimbrii transportați aici tot în luna mai 2018 din Germania, Italia și Vama Buzăului. În prezent, acest ultim grup de află în țarcul de resălbăticire, unde vor mai petrece circa o lună până la eliberare”, se mai arată în comunicatul de presă al WWF.

YouTube video

1000 x 200 gif