25 de milioane de euro pentru renașterea Semenicului! Primăria Reșița repune Caraș-Severinul pe harta domeniilor schiabile!

Aproape 8.000 de metri de pârtie, instalație pentru zăpadă artificială și telegondolă. Toate ar urma să devină realitate pe Muntele Semenic, odată cu aplicarea unui mega proiect demarat de Municipiul Reșița. Suma care ar urma să fie investită pentru ca Semenicul să se transforme este de aproximativ 25 de milioane de euro.

Un nou proiect în care se vorbește de zeci de milioane de euro ar putea fi implementat în Caraș-Severin, prin acordul de cooperare încheiat între Consiliul Local Reșița, Consiliul Local Văliug și Consiliul Județean Caraș-Severin. Cele 3 UAT-uri au bătut palma pentru unul dintre cele mai mari proiecte turistice din vestul țării: „Dezvoltarea Zonei Turistice Semenic”.

Investiția de pe Semenic a fost inclusă pe lista de proiecte a Masterplanului investițiilor în turism, zona Semenic – Crivaia fiind parte a Programului național de dezvoltare a turismului „Schi în România”.

leader board 728 x 90 px

CITEȘTE ȘI: Reșița devine stațiune montană! Primăria a preluat deja domeniul schiabil Semenic!

Ceea ce pentru mulți pare ireal începe totuși să prindă contur. Pentru început, pe hârtie. Proiectul presupune amenajarea a două noi pârtii pe Semenic, pe o suprafață totală de peste 22 de hectare. Se are în vedere și amenajarea unei parcări, a unor construcții anexe și a unor garaje pentru mașinile de bătut zăpada.

Va exista și o telegondolă, care va urma practic traseul vechiului telescaun. Va avea o lungime de 3.870 de metri, cu o capacitate de transport de aproximativ 1.200 de persoane/oră, putând fi folosită pe tot timpul anului pentru accesul turiștilor pe munte.

În ceea ce privește iernile mai blânde, cu zăpadă puțină, se are în vedere și o instalație pentru zăpadă artificială. Aceasta ar urma să folosească apa de la două izvoare, amplasate în amonte. Apa captată se va acumula într-un lac cu un volum de circa 35.000 de metri cubi.

Valoarea acestei investiții se ridică la 25 de milioane de euro fără TVA, din care 85% va fi contribuția Ministerului Turismului, iar 15%, din bugetul local.

Prin implementarea proiectului se urmărește dezvoltarea și diversificarea sporturilor de iarnă practicabile pe Semenic, în vederea atragerii unor noi categorii de turiști, inclusiv din Serbia și Ungaria, dezvoltarea domeniului hotelier prin investiții private, creșterea numărului de turiști în localitățile din zonă și introducerea stațiunii Semenic în rețeaua națională a stațiunilor pentru sporturi de iarnă.

Detaliile tehnice ale proiectului au fost incluse în Nota conceptuală, dar și în Tema de proiectare, documente necesare în vederea elaborării studiului de fezabilitate care cade în sarcina Municipiului Reșița. Ambele documente au fost aprobate de consilierii locali în cea mai recentă întrunire.