Reșița devine stațiune montană! Primăria a preluat deja domeniul schiabil Semenic!

casinoherculane by sungarden

Tot ceea ce înseamnă pârtii de schi sau terenuri unde se pot amenaja pârtii pentru practicarea sporturilor de iarnă a intrat în administrarea Primăriei Reșița!

Primarul Reșiței n-a glumit deloc atunci când vorbea despre transformarea Văliugului în cartier aparținător al municipiului. Deocamdată nu s-a făcut niciun demers în acest sens, dar recentul schimb de terenuri dintre cele două primării, într-un parteneriat cu Consiliul Județean Caraș-Severin, demonstrează că e doar o chestiune de timp. Cele trei unități administrativ-teritoriale au încheiat anul trecut un acord de cooperare în vederea dezvoltării domeniului schiabil din zona Semenic – Crivaia, precum și a turismului pentru practicarea schiului și a altor sporturi de iarnă. Programul național de dezvoltare a turismului montan „Superschi în Carpați” și masterplanul ministerului pentru investiții în turism pot asigura Caraș-Severinului investiții fără precedent, numai că Primăria Văliug nu are banii necesari pentru a continua formalitățile. Astfel s-a ajuns în situația ca Primăria Reșița să preia domeniul schiabil Semenic – Crivaia și demersurile să continue.

Practic, Primăria Văliug și Romsilva au convenit să facă un schimb de terenuri pentru a putea fi instalată telegondola de care se agață atâtea speranțe ale turismului cărășean. Numai că, după ce a demarat activitățile pentru acest schimb de terenuri, spune Sorin Blaga, primarul Văliugului, „s-a constatat că terenul pus la dispoziție nu corespunde, fiind parțial împădurit, iar sumele de bani ce urmează a fi achitate pentru studiul pedologic și taxele de schimb depășesc posibilitățile Consiliului Local Văliug”. La solicitarea aleșilor locali din Văliug, Consiliul Local Reșița a votat în unanimitate propunerea viceprimarilor Adrian Dacica și Gabriel Duruț, astfel că municipiul de pe Bârzava are acum în administrare întreg domeniul schiabil. Ceea ce, în mod cert, reprezintă un avantaj și în încercările de accesare a fondurilor europene!

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Dacă anul viitor se va finaliza gondola, atunci vom putea vorbi și de turism, adică vine omul la Văliug, se cazează, ia gondola, merge pe Semenic, cutreieră traseele turistice. Atunci, la Văliug, iarna se schiază, iar vara vorbim de cărări de munte, plajă, înot, distracție seara, totul în jurul lacului” – Sorin Blaga, primarul comunei Văliug

Primarul Blaga mai spune că dezvoltarea Semenicului a fost blocată și de legislație și birocrație. „Eu, Primăria, adică statul român, trebuie să stau în genunchi la statul român, Romsilva, ca să-mi dea 30 de ha de teren, să facem schimbul de teren ca să montăm o gondolă, lucru care tărăgănează de ceva ani. Într-un final se pare că reușim. După ani și ani! Nu te ajută nimeni, sistemul nu este făcut ca în străinătate. Avem mare noroc că pe vremea doamnei Udrea am fost numiți membrii în «Superschi în Carpați» și acum nu plătim banii, pentru că terenul de la Romsilva valorează cam 7 milioane de euro. Vă dați seama că murea din fașă acest proiect. Totul e făcut în defavoarea românului, dar e făcut de români, aici e problema! De la Romsilva Caraș-Severin am primit toată înțelegerea, nu avem piedici, doar că durează”, spune primarul Văliugului, care subliniază că s-au schimbat trei miniștri de când se tot vorbește de gondolă.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/