Președintele Memorialului Revoluției, despre viitorul muzeu de la Timișoara: „Emoțiile nu le poți face cu high-tech, ci cu istoria adevărată”

memorial

Reprezentanții Memorialului Revoluției spun că viitorul Muzeu al Revoluției nu va putea funcționa în absența unui patrimoniu care să ateste evenimentele din 1989, ori acest patrimoniu, susțin ei, se regăsește la asociație. 

„Ideea de a face Muzeul Revoluției anticomuniste din România se desfășoară prin Ministerul Culturii. Tot ce înseamnă această temă e gândită de cei de la București. Nu știu dacă va exista vreodată funcțional acest muzeu, habar nu am, vedeți că au trecut 3 ani de când au dat acea hotărâre de guvern și sunt la stadiul că trebuie făcut proiectul. Sunt departe. Până să reabilitezi o clădire-monument istoric din anii 1700 va dura. (…) Ca să faci un muzeu național care să aibă credibilitate trebuie să ai și patrimoniu. Nu există niciun patrimoniu acolo. Doreau cumva să ne coopteze indirect, fără să vorbească cu noi inițial, de fapt să pună mâna pe patrimoniul nostru. E, nu se poate așa ceva. Așadar, nu știm ce va fi acolo. Am auzit și eu câteva variante, cum vor să arate acel muzeu, foarte SF, tech, ceea ce mă gândesc că dă bine la o anumită parte din tineret. Noi aici am acumulat în 33 de ani tot ce s-a putut.”, a declarat Gino Radu, președintele Memorialului Revoluției.

CITEȘTE ȘI: Muzeul Revoluției din Timișoara nu va fi realizat până în anul 2023. Care sunt planurile primăriei

Gino Radu susține că emoțiile pe care ar trebui să le transmită vizitatorilor o instituție muzeală nu pot fi „fabricate” cu tehnologii avansate, ci pot fi trăite printr-o relație directă cu materiale care să reflecte istoria.

„Acel spirit al Timișoarei, acele emoții pe care noi le-am trăit și vrem să le transmitem celor care nu sunt de aici și care ne vizitează… Noi asta vrem să transmitem aici: că prin emoții poți să simți și să înțelegi niște lucruri și aceste emoții nu le poți face cu high-tech, ci cu istoria adevărată, cu artefacte pe care le prezinți într-un mod adecvat ca oamenii să simtă. (…) Noi nu suntem împotriva lor, ar fi poate în beneficiul Timișoarei să aibă mai multe obiective inclusiv pe această temă, dar noi ne facem treaba noastră, suntem un memorial, ei sunt un muzeu.”, a mai spus Gino Radu.

CITEȘTE ȘI: Senatorii au adoptat legea pentru înființarea Muzeului Revoluției din Timișoara. Proiectul merge la Camera Deputaților

Ministerul Culturii a finalizat în noiembrie anul trecut procedura de achiziție a serviciilor de proiectare și asistență tehnică pe parcursul execuției lucrărilor la viitorul Muzeu al Revoluției care ar urma să fie găzduit în clădirea fostei garnizoane din Piața Libertății. Valoarea contractului este de aproximativ 1 milion de euro. Durata totală contractului de proiectare este de 24 de luni, cu tot cu asistența tehnică pe perioada lucrărilor. Licitația de execuție va fi demarată abia după ce autoritățile vor avea proiectul tehnic.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/