Muzeul Revoluției din Timișoara nu va fi realizat până în anul 2023. Care sunt planurile primăriei

muzeu fritz

Muzeul Revoluției din Timișoara va fi terminat abia peste trei ani. În aceste condiții, primăria vrea să folosească curtea interioară a garnizoanei, unde va fi realizată investiția, pentru a organiza diferite evenimente în anul 2023, când Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană.

Ministerul Culturii a reușit să semneze, în această lună, contractul de proiectare pentru Muzeul Revoluției Române din Decembrie 1989, care urmează să fie realizat în locul fostei garnizoane din Timișoara, aflată în Piața Libertății. Astfel, în această săptămână, primarul Dominic Fritz și o delegație a Ministerului Culturii au realizat o vizită la fosta garnizoană și au stabilit ce sarcini va avea fiecare instituție pentru ca acest proiect să prindă viață.

Muzeul Național al Revoluției a stârnit și entuziasm și scepticism în ultimii ani, pentru că o bună perioadă de timp proiectul a stagnat. Acum s-a semnat contractul pentru proiectarea muzeului, iar revoluția cu toate rănile ei va avea, în sfârșit, un loc al ei. Săptămâna aceasta, am convenit cu delegația Ministerului Culturii, condusă de Bogdan Trîmbaciu, directorul Unității de Management a Proiectului și Monica Drăgan, coordonatorul programului Ro-Cultura, că în realizarea muzeului va fi implicată întreaga comunitate. Dacă Ministerul Culturii este responsabil de reabilitarea clădirii Garnizoanei și transformarea ei în muzeu, Primăria Municipiului Timișoara își va asuma rolul de mediator și va fi responsabilă de organizarea de sesiuni de consultare și implicare publică, în vederea elaborării conceptului muzeului. Vom semna un protocol de colaborare pentru a stabili clar responsabilitățile fiecărei părți”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a mai precizat că Muzeul Revoluției Române ar urma să fie realizat în aproximativ trei ani. Totuși, instituția vrea să folosească curtea interioară a garnizoanei pentru organizarea de evenimente, în condițiile în care Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2023.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Chiar dacă muzeul va fi gata, estimativ, peste trei ani, fiind acum în stadiul incipient de proiectare, am agreat cu reprezentanții Ministerului Culturii să putem folosi curtea interioară, de peste 5.000 mp, în 2023 – anul Capitalei Culturale Europene – pentru organizarea de evenimente culturale”, a explicat Dominic Fritz.

Valoarea contractului de proiectare a Muzeului Revoluției este de 1,14 milioane de euro, iar finanțarea lucrărilor de execuție se vor face în cadrul acordului dintre Guvernul României și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, prin care mai multe obiective de patrimoniu, printre care și fosta garnizoană militară a Timișoarei vor fi restaurate și modernizate.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/