Premierul Cîțu chemat să arbitreze meciul dintre Agent Green și Ion Tabugan. Cine a fost prins în ofsaid?

Agent Green a reacționat dur după ce Direcția Silvică Caraș-Severin, prin directorul Ion Tabugan, a anunțat marți că a obținut o hotărâre definitivă împotriva ONG-ului într-un dosar încheiat la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ce omit ambele părți să spună este că există de fapt două dosare. Ion Tabugan n-a mințit cu nimic în comunicatul de presă, iar Agent Green omite să spună vreun cuvânt despre procesul pe care l-a pierdut.

„Un caz destul de grav care necesită intervenția personală a premierului și Guvernul României. Romsilva a anunțat în presă că ar fi câștigat un proces cu Agent Green la Înalta Curte de Casație și Justiție, deși termenul pentru pronunțarea recursului a fost stabilit pentru 25 martie 2021. În acest proces, Agent Green a chemat în judecată Romsilva, Ministerul Mediului și Agenția Națională pentru Protecția Mediului pentru că au aprobat tăieri ilegale pe raza Ocolului Silvic Băile Herculane în Parcul Național sit Natura 2000 Domogled – Valea Cernei”. Așa sună postarea pe Facebook a Agent Green după comunicatul de presă semnat de Ion Tabugan, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin.

CITEȘTE ȘI: Victorie Romsilva la Înalta Curte împotriva Agent Green. Amenajamentul silvic din zona Băile Herculane, perfect legal!

leader board 728 x 90 px

Cine minte de fapt?

Aparent… nimeni! Chiar dacă Agent Green îl consideră mincinos pe Ion Tabugan, ONG-ul nu suflă nicio vorbă despre procesul pe care Direcția Silvică Caraș-Severin, Ocolul Silvic Băile Herculane și ministrul Apelor și Pădurilor l-au câștigat într-adevăr la Înalta Curte de Casație și Justiție. Definitiv! Singura inexactitate are legătură cu data la care a fost pronunțată soluția definitivă. Ion Tabugan, revenit în funcție la finalul anului trecut, a primit faxul de la București abia în 21 ianuarie, decizia Înaltei Curți fiind dată în 8 iulie 2020.

În acel dosar, având numărul 5370/2/2018, Agent Green, exact cum a scris și Ion Tabugan în comunicatul de presă, a cerut suspendarea executării Ordinului nr. 195/2014 (țineți minte acest ordin!) emis de Ministerul Apelor și Pădurilor privind aprobarea amenajamentului silvic pentru Ocolul Silvic Băile Herculane. Dosarul s-a judecat la Curtea de Apel București care, în 20 iunie 2019, respinge cererea de suspendare ca nefondată. Agent Green face recurs. În data de 8 iulie 2020, și recursul este respins de către Înalta Curte de Casație și Justiție, iar decizia este definitivă. Exact cum a transmis Ion Tabugan prin comunicatul de presă.

Pe pagina de Facebook, Agent Green nu spune nimic despre acest proces, dar vorbește despre un alt dosar – 222/2/2019 – în care ONG-ul cere anularea Ordinului 544/2004 (adică alt ordin decât cel menționat de Ion Tabugan în comunicatul dat presei!). Dacă reprezentanții organizației ar fi citit cu atenție informațiile furnizate de directorul Direcției Silvice Caraș-Severin cel mai probabil nimeni n-ar mai fi fost văzut drept mincinos.

Acest al doilea dosar se află încă pe rol. Și în acesta, Agent Green a suferit deja o înfrângere. Mai precis, Curtea de Apel București a respins ca neîntemeiată cererea de suspendare a ordinului în cauză, considerând că nu există caracter de urgență, decizie pe care ONG-ul a contestat-o la Înalta Curte. Acesta este de fapt recursul care urmează să se judece în 25 martie 2021, așa cum este menționat și în postarea de pe Facebook. Rămâne pe rol și procesul de fond de la Curtea de Apel București privind anularea ordinului pentru care s-a stabilit termen la data de 24 februarie 2021.

Așadar, dacă ar fi să vorbim în termeni fotbalistici, scorul este deocamdată 3-0 pentru Direcția Silvică Caraș-Severin în „meciul” de la Băile Herculane cu Agent Green. Cu siguranță ultimul cuvânt îl va avea tot Înalta Curte de Casație și Justiție, cuvânt pe care îl va „rosti” în speța anulării ordinului 544/2004, indiferent de decizia Curții de Apel București.