Munți de zăpadă după 4 zile de la oprirea ninsorii! Prefectul Lupu le bate obrazul primarilor: „Mai întâi trebuie să-i dai omului și după aceea să-i ceri”

Prefectul Matei Lupu a răbufnit astăzi la adresa primarilor care n-au făcut nici pe departe cât ar fi trebuit să facă după ninsori, dar tot ei sunt cei care nu se feresc să le bată obrazul cetățenilor. Reprezentantul Guvernului în teritoriu susține că e inadmisibil ca, la 4 zile de când s-au oprit ninsorile, niciun utilaj să nu fi intrat printre blocuri, pentru a curăța aleile și trotuarele. Matei Lupu nu i-a uitat nici pe cei care n-au fost în stare să adune zăpada nici măcar din centrul localităților pe care le administrează.


Nu este mulțumit nici de cei de la Direcția de Drumuri Județene, dar cu atât mai puțin de administrațiile locale. Au trecut zile bune de când nu mai ninge, dar în orașe singurele tronsoane deszăpezite rămân străzile principale. De duminică, niciun utilaj nu a trecut pe vreo alee, iar la Reșița grămezile imense de zăpadă adunate prin stațiile de autobuz sau pe marginea drumului zac și acum pe carosabil, împiedicând intrarea mijloacelor de transport în scuarul special.

„Nu este normal ca după a patra zi de la ninsoare, și o ninsoare, să mă ierte Dumnezeu, de 30-40 de cm, să nu bagi o mașină să curețe între blocuri. Chiar nu cred că se poate întâmpla! Nu cred că nu există o mașină de 10 tone de sare pe care să o arunci și să cureți după aceea trotuarele sau drumurile, nu numai trotuarele”, a declarat prefectul de Caraș-Severin.

„Mai întâi trebuie să-i dai omului și după aceea să-i ceri”

S-a tot vehiculat în mediul online faptul că cetățenii de rând n-au ieșit să dea la lopată, ci doar au așteptat să vină autoritățile să adune zăpada. Ba mai mult, administrația reșițeană a anunțat că pregătește și amenzi pentru asociațiile de proprietari care nu au făcut curățenie. Nimic mai greșit, spune Matei Lupu.

„Dacă noi nu facem pentru ei nimic și stăm să cerem să vină să-și curețe zăpada de pe trotuar, e foarte greu. Hai să dăm exemplu, primăriile, cei care se ocupă de așa ceva, să curățăm acolo unde ei au obligația să curețe și după aceea să mergem către cetățeni chiar cu amenzi, dar până atunci, hai să arătăm noi că facem. E foarte ușor, stăm în birou, povestim, comentăm, ne lăudăm cu ce vrem să facem, că vom face minuni, dar noi nu suntem în stare să curățăm o zăpadă de 30 de cm după 4 zile”, a explodat prefectul.

„Ce să fac cu zăpada?! Să o iau în buzunar, să o duc acasă?!”

Asta a fost replica ironică a primarului Nelu Popa, întrebat luni dacă nu are de gând să adune troienele adunate și lăsate pe carosabil. Evident, de la aceste declarații și până astăzi, grămezile imense de zăpadă sunt neatinse. „Interesant! Chiar nu avem cinci bascule cu care să ducem la marginea orașului?! Chiar atât de greu este? Cinci bascule și o fadromă, nimic altceva! În 4 zile, fiecare basculă poate să facă cel puțin 10 drumuri”, i-a răspuns Matei Lupu, indirect, primarului din Reșița.

CITEȘTE ȘI: Nelu Popa: „Ce să fac cu zăpada?! Să o iau în buzunar, să o duc acasă?!”

De fapt, pretențiile nu pot fi foarte mari pe străzile lăturalnice, dacă nici centrul orașului nu este curățat. Asta deși ne lăudăm că avem Târg de Crăciun. „Nu este normal ca în centrul orașelor să fie zăpadă să nu poți să treci și nu vreau să dau nume. Sigur vor apărea oameni care vor spune că o fac cu intenție, dar nu este normal să nu poți să cureți centrul. Adică dacă în centru nu e curățat, ce să mai cerem în margine…”, a mai spus prefectul.

„Haideți să ieșim în stradă!”

Ca un ultim apel la administrațiile locale și județene, Matei Lupu le cere mai multă acțiune și mai puține vorbe. „Haideți să ieșim în stradă, haideți să ieșim pe teren și cred că rezolvăm mai mult problemele decât să stăm să povestim. E o urecheală pentru toată lumea, de la administratorii de județ și până la ultima comună pentru că în primul rând, ca administrator al unui județ sau al unui oraș, avem obligația să facem tot ce ne stă în putință pentru siguranța și pentru confortul cetățeanului. Noi nu suntem societate comercială, aici nu merge că iau cu 1 leu și vând cu 2 lei. Aici merge cu grija pentru cetățean”.