Planuri mari pentru 2021! Producție cinematografică dedicată Reșiței la împlinirea unui sfert de mileniu de industrie siderurgică

po 1000x100px (3)

În fiecare an, în 3 iulie, Reșița este sărbătorită datorită istoriei metalurgice care a consacrat orașul în întreaga lume. Anul viitor se împlinesc 250 de ani de când Reșița a început să scrie această istorie, așa că momentul trebuie să fie unul memorabil, marcat așa cum se cuvine.

Cărășeanul Sabin Dorohoi are planuri mari pentru 2021. După ce a încheiat trilogia „Banatul Montan” cu „Drumul Fierului”, Sabin Dorohoi și-a dat seama că poate crea un film-pereche într-un moment-cheie: împlinirea unui sfert de mileniu de industrie metalurgică la Reșița.

Dacă în cea de-a treia parte a trilogiei se vorbește despre industria din întregul Banat Montan, în proiectul care a prins contur se va vorbi doar despre Reșița. „În paralel cu munca la acest film s-a născut un alt posibil proiect pe care sper să îl realizez în acest an. Acest nou proiect s-ar numi «Orașul de foc» și ar fi doar despre Reșița, o producție serioasă doar despre Reșița în ideea celebrării, anul viitor, în 3 iulie 2021, a 250 de ani de când s-a aprins flacăra la furnalele reșițene”, a declarat Sabin Dorohoi pentru Express de Banat.

Scenariul este aproape gata, însă regizorul admite că mai are mult de lucru. Munca sa depinde însă, în primul rând, de finanțare, cel mai greu lucru de obținut în orice proiect de asemenea anvergură. La toate acestea se adaugă și contextul pandemiei, care atârnă greu de orice plan care necesită investiții.

Dacă lucrurile decurg favorabil, filmul dedicat exclusiv industriei siderurgice a Reșiței va avea aproximativ o oră și va fi difuzat în vara lui 2021, împreună cu producția „Drumul Fierului”, într-un show dedicat zilei de 3 iulie 1771.