Zâmbete premiate! Caricaturistul Cristi Vecerdea – CRIV, Omul Anului la „Oscarurile” Armatei

Șeful Cercului Militar din Lugoj, lt. col. (r) Cristinel Vecerdea (CRIV), a obținut o frumoasă recunoaștere pe plan național la ceea ce s-ar putea numi… Oscarurile Armatei.

El s-a clasat pe locul I, la secțiunea „Vizibilitatea și imaginea Armatei”, atât pe Divizia 4 „Gemina” Infanterie, cu sediul în Cluj-Napoca, cât și pe plan național, la competiția organizată de Statul Major al Forțelor Terestre din București, unde îi va fi acordat Trofeul „Omul Anului 2019”. Punctajul acordat caricaturistul lugojean Cristi Vecerdea, cunoscut sub numele CRIV, a fost net superior contracandidaților lui, atât în etapa zonală de la Cluj, cât și la cea națională de la București.

Gala „Omul Anului”, inaugurată în Armata României începând cu anul 2010, urmărește recompensarea valorilor profesionale ale personalului militar şi civil din Forţele Terestre Române. La ediţia din acest an a concursului au fost înscrişi, în urma propunerilor transmise de reprezentanţi ai structurilor Forţelor Terestre Române, aproximativ 100 de militari și civili cu prestaţie profesională impecabilă.

În 2019, CRIV a fost singurul caricaturist român invitat la noul sediu NATO din Bruxelles, cu prilejul unei acţiuni de caritate, desfăşurată la nivel internaţional. Acțiunea, numită Charity Bazar, s-a bucurat de prezența a numeroase personalități ale Pactului Nord Atlantic. Mircea Dan Geoană, adjunct al secretarului general al NATO, s-a numărat printre acestea.

Un alt moment deosebit a fost expoziția personală a caricaturistului lugojean CRIV la Stuttgart la sediul U.S. European Command (EUCOM). Expoziția a avut loc tot anul trecut, de Ziua Națională a României.

„Am fost felicitat cu acest prilej de generalul cu trei stele Dumitru Scarlat, șeful reprezentanței României la cartierul general NATO de la Bruxelles, ceea ce a fost o mare satisfacție pentru mine.”, ne spune șeful cercului Militar Lugoj.

Cristi Vecerdea este singurul artist de gen cunoscut drept „caricaturist de front”. El a fost în zone de conflict precum Bosnia sau Afganistan.

„În Bosnia am fost de două ori, în 1997, la Zenica, unde erau trupele româneşti şi în 1999, la Sarajevo, într-o bază NATO. Aici, pe parcursul a trei zile, am desenat tot ce s-a putut desena. Ca semn de recunoaştere, în Afganistan mi s-au «furat» cinci caricaturi de către americani, iar a doua zi, comandantul bazei din Kandahar, colonelul Garett, mi-a conferit Medalia Comemorativă 11 septembrie şi o diplomă prin care eram felicitat pentru felul în care am contribuit la ridicarea moralului trupelor din zonă.”, ne spunea CRIV, care a fost de două ori în Afganistan, în iunie 2003 şi în ianuarie 2004.

Lt. Col. (r) Cristinel Vecerdea CRIV este și coordonatorul Galeriei Armi a Cercului Militar Lugoj, spațiu cultural înființat în august 1998.