VIDEO. Istoria metalurgiei, în imagini unice! Trilogia „Banatul Montan” ajunge pe „Drumul Fierului”

Cărășeanul Sabin Dorohoi se pregătește de o premieră aparte, adaptată la condițiile impuse de coronavirus. Trilogia „Banatul Montan” se încheie așadar online, cu „Drumul Fierului”, o producție care aduce cu ea noutăți nevăzute în episoadele anterioare. Iubitorii de istorie și de călătorii vor avea două posibilități de a vedea filmul chiar astăzi.

După „Drumul Romanilor”, în care se prezintă calea oștirilor romane dinspre sud înspre nord pe măsură ce cucereau Dacia, respectiv prin Bătălia de la Tapae, și după „Calea Apelor”, în care sunt prezentate cinci râuri din zona Banatului Montan cu 26 de obiective turistice, acum așezările cu importanță metalurgică și minerească, datorită tradiției siderurgice, sunt „actorii principali”. Oravița, Anina, Ocna de Fier, Sasca Montană, Bocșa și bineînțeles Reșița vor fi locurile pe care se vor axa prezentările Ancuței Dorohoi, sora regizorului, în calitate de povestitor, așa cum ne-am obișnuit deja în episoadele anterioare.

Cea mai mare parte a producției a fost filmată anul trecut, de-a lungul verii și la începutul toamnei. Munca a fost titanică, iar coronavirusul a dat totul peste cap.

„Un aspect important de menționat este că are o durată dublă față de celelalte. Acelea au avut în jur de jumătate de oră, 26 de minute, mai exact, iar acesta are aproximativ 50 de minute. Având o durată dublă, și munca a durat de două ori mai mult. De aceea nu am putut să îl lansăm în luna ianuarie, așa cum am făcut cu celelalte două episoade. S-a muncit inclusiv de sărbători și am reușit să îl terminăm fix la mijlocul lunii martie. Avem materiale de arhivă, pentru prima dată apare așa ceva. Tot în «Drumul Fierului» apar pentru prima dată și efecte speciale, să le spunem așa, VFX se numesc în lumea noastră, dar simpliste, în ideea în care, la un moment dat, în istoria Banatului de Munte, la Cacova – actualmente Grădinari – în 1838 ar fi căzut un meteorit. Așa începe filmul.”, ne dezvăluie regizorul Sabin Dorohoi.

Nu sunt însă singurele noutăți ale trilogiei. Pentru prima dată, premiera filmului, programată astăzi, la ora 13.10 pe TVR 1, va rula simultan și pe YouTube, cu subtitrare în limba engleză. Filmul va putea fi vizionat așadar și AICI, tot astăzi, de la ora 13.10.

Desigur, așa cum se întâmplă în lumea filmului, finanțarea este un punct important. Principalii parteneri au fost Consiliul Județean Caraș-Severin și TMK. Însă nu au fost singurii!

„Drumul Fierului”, deși este cel care încheie trilogia „Banatul Montan”, va avea un proiect-pereche! Despre el veți afla zilele viitoare dacă rămâneți cu ochii pe Express de Banat!