VIDEO/FOTO: Pic cu pic, picăturile de ploaie în ropot mare dau emoţii la Gherteniş. Acum, sătenii au scăpat uşor!

Vine ploaia, bine (nu)-mi pare!/în grădină am… o viitură! Parcă e un făcut ca ghertenişenii să uite la fiecare ploaie abundentă de bucuria că apa le hrăneşte grădinile. Nici bine nu au uitat de inundaţiile care doi ani la rând le-au măturat gospodăriile şi le-au distrus casele, în 2005 şi 2006, că noaptea trecută au stat cu sufletele strânse de grija unei noi revărsări de ape.

De data asta nu Bârzava a fost cea care s-a umflat peste măsură. Un pârâu, de obicei mic şi paşnic, Fizeşul, a ieşit din matca lui, a făcut necazuri în localitatea care-i poartă numele şi s-a revărsat la marginea comunei Berzovia atât de tare, încât digul care-l ţine să nu pună în pericol satele din aval, Gherteniş şi Măureni, mai mai că ceda. Jandarmii, voluntarii de la serviciul pentru situaţii de urgenţă din Berzovia, angajaţi de la Apele Române au umplut saci cu nisip, au întins başe de plastic şi au consolidat digul, în zonele de risc. Nu au participat şi săteni din comună la această acţiune, dar oamenii spun că nici nu au fost chemaţi. Ei au fost la fel de ocupaţi, dar cu strângerea bunurilor mai de preţ şi urcarea lor în podurile caselor. Asta, pentru ca măcar noaptea să le fie mai liniştită.

Vineri dimineaţă, pericolul a scăzut şi apele au început să se retragă. Oficialităţi locale, însoţite de mai mari de la nivel central în frunte cu ministrul Apărării, Mircea Duşa, au sosit să evalueze pagubele.

Vizitele oficialităţilor îi lasă reci pe localnicii afectaţi de ploile abundente din ultimele zile. Oamenii sunt nemulţumiţi de lipsa de măsuri concrete, de durată, nu doar cârpeli, ale autorităţilor locale şi judeţene, dar şi a responsabililor de la Apele Române. Sătenii spun că ultima reparaţie a malurilor de apărare, ca şi ultima curăţare a canalului prin care se scurge pârâul Fizeş în Bârzava a avut loc în 2007, poate 2008. De atunci, deşi au făcut numeroase sesizări (verbale – n.r.) la Primărie, nu au avut niciun ecou în demararea unor lucrări care să îi apere pe viitor de o revărsare de ape, fie pe pârâul Fizeş, fie pe râul Bârzava.

Joi seară, noaptea ce a urmat şi vineri dimineaţă, atenţia localnicilor din Gherteniş a fost pe apa care creştea, se revărsa pe drum, intra în grădini şi curţi. Mai multe gospodării din Vale, zonă situată aproape de digul care apără satul de o eventuală inundaţie provocată de ieşirea din albie a Bârzavei, înspre Măureni, au fost inundate de pârâul Fizeş, apa pătrunzând în curţi, în dependinţe şi ameninţând să intre şi în case. Trei gospodării au fost evacuate, oamenii alegând să-şi petreacă noaptea la rude, câţiva căutând şi refugiu la Căminul cultural.

Astăzi, toată lumea s-a întors acasă şi s-a apucat de curăţat în urma puhoiului. Străzile au rămas însă desfundate, gropile pline ochi de apă, noroiul suficient de adânc să blocheze o maşină, darămite un om.

Ghertenişenii îi cer primarului să îi ajute cât mai repede cu nisip şi piatră pentru a face practicabile din nou drumurile satului. Cum vremea pare a se îmbunătăţi şi soarele începe a usca noroiul, măsurile promise de autorităţi pot fi puse în practică. Deocamdată, tot ceea ce nu e bine făcut şi toate problemele din Vale sunt în responsabilitatea primarului de la Berzovia, Aurel Luca.

Şi dacă acum legătura ghertenişenilor cu ,,lumea”, Drumul Naţional 58 B, între Bocşa şi Măureni, e liber şi se circulă bine, ieri era parcă o cursă cu obstacole. Apa a trecut peste şosea, în multe zone purtând aluviuni şi resturi vegetale.

Autovehiculele au trecut prin şosele de apă. Asfaltul nici nu se întrezărea. La fel şi pe drumul spre celălalt sat din componenţa comunei Berzovia, Fizeş, la fel de afectat de ploaia torenţială de două zile!


Citeşte şi: NEWS ALERT/FOTO/VIDEO: MINISTRUL APĂRĂRII A ATERIZAT CU ELICOPTERUL LA BERZOVIA. EVALUEAZĂ PAGUBELE ULTIMELOR INUNDAȚII!