Peste 6.700 de imunizări împotriva noului coronavirus, la Maratonul vaccinării

Un număr de 6.722 de persoane din țară și din străinătate s-au imunizat, în cele 64 de ore ale Maratonului vaccinării de la Timișoara. Dintre aceștia, în jur de 5.000 de oameni, s-au vaccinat fără programare, au anunțat organizatorii evenimentului, la finalul maratonului. 

„Încheiem un proiect de suflet și încheierea acesta nu este un sfârșit, ci un nou început pentru că vedem impactul extraordinar al acestei acțiuni. Am vaccinat 6.722 de oameni în 64 de ore de maraton al vaccinării. Este efortul extraordinar al comunității medicale din Timișoara, căreia vreau să îi mulțumesc din tot sufletul. Sperăm ca acest eveniment să fie doar un trigger care să determine un fenomen de bulgăre de zăpadă la nivelul întregii țări. Am văzut acest val de încredere în vaccinare. Important este că am ajuns la un punct în care ni se deschide o nouă perspectivă.”, a spus medicul Dorel Săndesc, organizatorul evenimentului.

„6.722 de vaccinuri nu e o cifră mică, e o cifră mare, și dacă stăm să ne comparăm cu media zilelor din județul Timi,ș care e undeva la 4.000 de vaccinuri pe zi, vă aduceți aminte că există o teorie vizavi de Al Doilea Război Mondial cum că actul de la 23 august a contribuit la scurtarea războiului cu aproximativ 200 de zile. Îmi permit să spun că efortul corpului medical din județul Timiș făcut în weekendul de Florii a scurtat pandemia în județul Timiș cu 2 zile.”, a spus directorul DSP Timiș, Flavius Cioca.

Coordonatorul centrului de vaccinare de la CRAFT a spus că pe parcursul celor 64 de ore, medicii au întâmpinat și dificultăți legate de faptul că majoritatea celor care au venit la maraton nu s-au programat pe platformă.

„A fost greu, dar foarte frumos. Obositor, dar am plecat mulțumiți pentru că acei 6.722 de oameni au avut încredere în noi. Dimineață la 8 fără 5 am injectat ultima doză și ne-am felicitat între noi și ne-au aplaudat. A mers ca o mașinărie unsă. Am întâmpinat și foarte multe probleme pentru că până acum nu s-a mai făcut fără programare, doar cu buletinul, doar cu pașaportul, doar cu permisul de ședere, dar toate le-am rezolvat și apreciem foarte mult susținerea celor de la centru, de la DSP, de la registru, de la STS și această colaborare a continuat și pe timpul nopții.”, a spus medicul Giorgiana Bobouțanu.

Peste 500 de voluntari – medici, asistente și studenți de la UMF – au asigurat vaccinarea în cadrul maratonului.

„Aici am avut cea mai mică rată de reacții și cred că ambianța contează foarte mult, oamenii vin cu un stres la vaccinare și asta cauzează reacții. Muzica, mediul, această locație luminoasă cred că au avut un rol important. Pentru cei care au stat prea mult la coadă ne cerem scuze, au mai fost poate situații, dar totul s-a reglat. De abia așteptăm rapelul și vom continua să mergem în caravane și în zone izolate. (…) Majoritatea au venit doar cu buletinul. Vreo 5.000 au venit doar cu buletinul. Eu cred că încet încet această posibilitate se va extinde. Eu voi susține clar.”, a mai spus Săndesc.

Medicul a mai explicat și că acum se poartă discuții cu autoritățile locale astfel încât să se organizeze un concert-studiu, după rapelul care va fi organizat în cadrul unui maraton similar.

„L-am informat pe domnul primar că vom face toate demersurile oficiale necesare. Vrem să facem și noi acest lucru pentru că știm că în Barcelona s-a făcut un concert studiu, participanții au fost evaluați ulterior. Cred că suntem grupul cel mai potrivit și cel mai îndreptățit să facem asta. Așa că abia așteptăm. Zilele astea începem să discutăm cu colegii noștri și vom face toate demersurile oficiale. Abia așteptăm să vină și grupa Cargo. Au contribuit foarte mult.”, a spus medicul Săndesc.

Cei care se vor prezenta la rapel vor primi un mesaj de informare prin intermediul platformei. Între cei care s-au prezentat la imunizare sunt persoane nu doar din Timiș, ci din alte județe sau români din străinătate.

„Un domn în jur de 60 de ani a venit cu bicicleta de la Călan până aici. Un domn a venit la 2 noaptea din Cluj să se vaccineze.”, a povesti Săndesc.

Pentru viitor, DSP Timiș caută să identifice o parcare, inclusiv una acoperită, în care să se organizeze un centru drive-thru de vaccinare.

CITEȘTE ȘI: Timişorenii stau la coadă să fie imunizați cu Pfizer. A început Maratonul vaccinării

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/