Peste 150 de copaci de pe Calea Bogdăneștilor, doborâți de drujbă. Primăria Timișoara transmite regrete că nu i-a putut salva

tei3

Primăria Timișoara va tăia 159 de copaci de pe Calea Bogdăneștilor, anunță viceprimarul Ruben Lațcău. El dă asigurări că în locul acestora vor fi plantați alți 336 de arbori „care au atins maturitatea, nu bețe”.

În aprilie, șase copaci de pe Calea Bogdăneștilor au fost mutați din zona șantierului. Printre aceștia și un tei de 12 metri plantat de unul dintre locuitorii din zonă. Copacul greu de 30 de tone a fost ridicat cu o macara, încărcat într-un camion și transportat câteva sute de metri mai departe, într-un parc.

CITEȘTE ȘI: Mai mulți copaci de pe Calea Bogdăneștilor, mutați de primărie din zona șantierului

leader board 728 x 90 px

Însă nu toți copacii valoroși au fost salvați de primărie.

„Am știut de atunci și v-am transmis cu părere de rău că nu îi vom putea salva pe toți. În locul celor tăiați vom planta 336 de arbori care au atins maturitatea, și nu bețe. Nu doar atât, dar chiar dacă proiectul preluat prevedea ca toți cei 159 de arbori să fie tăiați, am reușit să îi salvăm pe cei mai importanți din punct de vedere dendrologic.”, spune acum viceprimarul Ruben Lațcău.

Viceprimarul explică și faptul că prunii și corcodușii nu pot fi mutați, după cum susțin specialiștii de la Asociația Peisagiștilor din România.

„Am fost pe șantier de multiple ori pe parcursul ultimelor luni și în special în momentul relocării, ca să mă asigur de calitatea lucrărilor, și am primit toate asigurările necesare de la constructor. Țin la umbra de care să mă pot bucura în timpul verii și vom face totul ca în viitor să nu-și mai piardă Timișoara din coroana verde, chiar dacă doar temporar. Și tocmai pentru a păstra spiritul verde al orașului vom crește suprafața verde de pe Bogdăneștilor de la cei 1.000 mp la 10.000 mp, iar tramvaiul va circula pe trame înierbate.”, a mai explicat Lațcău.

Șantierul pe Calea Bogdăneștilor a fost demarat în primăvara acestui an, iar proiectul prevede reabilitarea liniei de tramvai şi lărgirea drumului la patru benzi, de la intersecţia cu bulevardul Cetăţii până la bucla de întoarcere, pe o lungime de 2,4 km. Linia de tramvai va fi amplasată pe mijlocul tramei stradale, va fi dublă și încadrată de spaţii verzi cu pomi.