Consilierii locali, somați să revoce hotărârile cu privire la obligativitatea publicării actelor de identitate și cele cu studiile absolvite

nemeth

Cele două hotărâri de consiliu local care îi obligă pe primarul Timișoarei, viceprimari, personalul cu funcții de conducere din primărie și aleșii locali să publice copii după actele de identitate și studiile absolvite sunt nelegale. Răspunsul vine de la prefectul de Timiș care a verificat cele două documente aprobate la mijlocul lunii iulie. În cazul în care aleșii locali nu vor respecta decizia reprezentantului Guvernului în teritoriu, acesta s-ar putea adresa instanței. 

Consilierii locali au aprobat cele două hotărâri prin care introduc obligativitatea publicării actelor de studii și dovada domiciliului cu 14 voturi „pentru”, la inițiativa lui Marius Craina, de la Pro România.

Contextul politic este că unii nu pot să accepte o realitate legală declarată, verificată, răsverificată de instanță, că Timișoara are un primar legitim ales. Nu este vorba de transparență aici, este vorba despre un război politic penibil ale unor persoane care nu pot accepta că timișorenii au făcut o alegere. Încă o dată, asumați-vă că aceste alegeri care au avut loc în septembrie au avut un rezultat și pe partea de primar, și de consiliu local și terminați cu aceste insinuări că ar fi ceva de ascuns, că este ceva necurat aici și apucați-vă de treabă pentru timișoreni”, a declarat, la acel moment, Dominic Fritz.

leader board 728 x 90 px

În urma verificării de legalitate făcută, prefectul Zoltan Nemeth a înaintat către CL Timișoara un recurs grațios, prin care a solicitat revocarea celor două hotărâri, enumerând apoi motivele pentru care documentele nu ar respecta normele în vigoare.

Prefectul susține, în argumentația sa, că, prin adoptarea celor două hotărâri, aleșii locali și-au depășit atribuțiile conferite de Codul Administrativ. Mai mult, au legiferat într-un domeniu reglementat printr-un act normativ ierarhic superior, încălcând astfel normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.

Hotărârile mai încalcă, potrivit prefectului, și normele în vigoare ce reglementează dosarul profesional al funcționarilor publici, prevăzute de HG nr. 432/2004.

„Prin reglementarea obligației de publicare a diplomei de bacalaureat sau a diplomei de licență la aleșii locali (primar, viceprimar, consilieri locali) și la consilierii personali, fără excepție, indiferent dacă acestea există sau nu, se încalcă prevederile Legii nr. 115/2015 privind alegerea administrației publice locale. Prin reglementarea obligației de a publica diplomele de studii de către aleșii locali, se încalcă prevederile art. 4 din Legea nr. 115/2015, solicitându-se aleșilor locali documente suplimentare față de cele solicitate pentru ocuparea poziției prin depunerea candidaturii. Prin reglementarea obligației de a publica diplomele de studii de către consilierii personali, se încalcă prevederile Codului administrativ, deoarece pentru aceștia legea nu solicită condiții minime de studii.”, se mai arată în documentele transmise de prefectură către consilierilor locali.

În continuare, prefectul susține că hotărârile vizează date cu caracter personal, iar potrivit Legii nr. 544/2001 „informaţiile cu privire la datele personale ale cetățeanului pot deveni informații de interes public numai în măsura în care afectează capacitatea de exercitare a unei funcții publice.”

„În paralel, s-a solicitat și opinia Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, respectiv dacă cele două hotărâri ale Consiliului Local Timișoara respectă reglementările legale privind protecția persoanelor fizice vizate de aceste două hotărâri în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și în ceea ce privește libera circulație a acestor date. Adresa transmisă va fi prezentată în ședința consiliul local.”, mai transmite prefectul.

Dacă aleșii locali nu vor revoca hotărârile în cauză, după primirea punctului de vedere al consiliului local și după primirea punctului de vedere al ANSPDCP, prefectul va analiza dacă se impune introducerea unei acțiuni la instanța competentă pentru anularea acestora.

CITEȘTE ȘI: Reacții dure după scandalul din Consiliul Local Timișoara pe tema publicării actelor de identitate și a studiilor. Cine sunt „neomarxiștii” și „impostorii”?