Pestă porcină africană în 11 din cele 89 de fonduri de vânătoare din Timiș. De unde apar noi cazuri de îmbolnăvire în fiecare săptămână?

porc mistret

Inspectorii sanitar-veterinari au descoperit și în această săptămână porci mistreți infectați cu pesta porcină africană. De această dată, animalele au fost găsite moarte pe raza Fondului de Vânătoare 21 Ohaba, din gestiunea Asociației de Vânătoare Valea lui Liman-Făget, județul Timiș. Directorul DSV Timiș explică de ce sunt confirmate săptămânal noi cazuri de infectare. 

La Prefectura Timiș a fost convocată din nou o ședință a Comitetului Local de Combatere a Bolilor, după ce probele prelevate de la patru porci mistreți găsiți morți pe raza Fondului de Vânătoare 21 Ohaba au confirmat pesta porcină africană. Pe acel fond de vânătoare există 95 de porci mistreți. 13 dintre aceștia au fost vânați, transmit autoritățile, iar în urma examinărilor, rezultatul a invalidat existența bolii.

Autoritățile au stabilit zona afectată și zona tampon. Prima reprezintă o rază de 13 km de la locul în care au fost găsite cadavrele animalelor și este formată din Ohaba Română, Rădmănești, Spata, Dubești, Dobrești, Ohaba Lungă (din județul Timiș) și Bruznic, Pătârș și Zăbalț din județul Arad. Zona tampon (de încă 5 kilometri) cuprinde localitățile Topla, Ierșnic, Cladova, Lăpușnic, Bara, Vizma și Crivobare din județul Timiș, iar din Arad: Labașinț, Varnița, Dorgoș, Chelmac, Belotinț, Lalașint, Bătuța, Bata, Nicolae Bălcescu, Țela, Bulci și Bacău de Mijloc.

Fondurile cinegetice cuprinse în zona afectată sunt FV 19 Paniova, FV 20 Bara și FV 22 Bethausen. Timp de 7 zile se interzice mișcarea animalelor din toate speciile în localitățile aflate în zona afectată.

De unde vine boala?

„În jurul nostru, Caraș-Severin, Hunedoara și Arad, au fost depistate foarte multe cazuri de pestă porcină. În Timiș din 89 de fonduri de vânătoare, avem pestă în 11. Mistreții găsiți morți în ultimele trei săptămâni erau în aria de restricție a fondului de vânătoare din județul Arad. S-au făcut vânători și în continuare se fac, iar porcii migrează.”, a explicat Flavius Nicoară, directorul DSVSA Timiș.

Nicoară recomandă grijă sporită, chiar dacă pesta a fost depistată doar la porcii mistreți.

„Este îngrijorător pentru că acolo unde avem pestă porcină la mistreți e foarte posibil ca în viitor să apară din neglijența oamenilor care merg la pădure. De asta am luat măsuri stricte, sunt informați cetățenii, dar totul depinde și de conștiința cetățeanului.”, a explicat Nicoară.

CITEȘTE ȘI: Măsuri impuse de autorități în mai multe localități din Timiș, după ce a fost depistată pesta porcină la porcii mistreți din zona Recașului

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/