Măsuri impuse de autorități în mai multe localități din Timiș, după ce a fost depistată pesta porcină la porcii mistreți din zona Recașului

Mai multe localități din vestul țării au fost incluse de DSVSA Timiș în „zonă afectată”, după ce inspectorii au detectat pesta porcină africană la porcii mistreți din Fondul Cinegetic 17 Nadăș, care aparține Ocolului Silvic Timișoara. Autoritățile interzic, pentru o săptămână, mișcarea animalelor din toate speciile în localitățile aflate până la 8 km de focar. 

Boala a fost confirmată la porcii mistreți din Fondul Cinegetic 17 Nadăș, care aparține de Direcția Silvică Timiș – Ocolul Silvic Timișoara, miercuri, 23 decembrie. Astfel, au fost stabilite localitățile incluse în zona infectată și zona tampon.

Zona infectată cu o rază de 8 km cuprinde localitățile Buzad, Altringen, Charlottenburg, Salciua Nouă, Nadăș, Bogda, Sintar, Comeat, Hodoș (Brestovăț), Stanciova (din județul Timiș) și Cuveșdia din județul Arad. Iar zona tampon (de încă 5 km în exteriorul zonei infectate) cuprinde localitățile Herneacova, Bencecu de Sus, Bencecu de jos, Remetea Mică, Mașloc, Coșari, Brestovăț, Teș, Lucareț, Cralovăț și Petrovaselo din Timiș, dar și Chesint din Arad.

În zona afectată sunt incluse următoarele fonduri de vânătoare: FV 17 Nadăș, FV 16 Șarlota, FV 15 Alioș, FV 14 Pișchia, FV 58 Recaș, FV 41 Cralovăț, FV 18 Brestovăț și FV 58 Recaș.

Autoritățile anunță că în zona afectată (8-13 km) este inclusă și ferma de suine Mașloc a Smithfield. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.