PERCHEZIȚII. Mascații au plecat pe urma celor 3,5 milioane „furate” statului! Aproape 100 de firme, implicate în circuitul infracțional!

Poliţia Română a descins în această dimineaţă la 27 de locații din trei judeţe pentru a proba activitatea infracţională a trei persoane, care, în complicitate cu reprezentanţii legali a 89 de societăţi comerciale din ţară, ar fi produs bugetului de stat, prin evaziune fiscală, un prejudiciu de peste 3.500.000 de lei!

Sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş au descins la primele ore ale dimineții în Timiş, Caraş-Severin şi Braşov, la locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală şi la sediile sociale ale societăţilor administrate de aceştia.

„În perioada 2010-2013, trei persoane, având calitate de administratori şi contabil ai unei societăţi comerciale din Timişoara, în complicitate cu reprezentanţii legali a 89 de societăţi comerciale cu sedii declarate pe teritoriul naţional, ar fi pus la punct un circuit infracţional evazionist, constând în eludarea obligaţiilor fiscale, bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, în care sunt angrenate aceste societăţi comerciale controlate de către ei, în mod direct sau prin persoane interpuse. Aceştia ar fi emis, în numele unei societăţi comerciale, mai multe facturi fiscale, care ar fi fost înregistrate în contabilitatea firmelor controlate sau cu reprezentanţii cărora aveau o înţelegere. Facturile erau emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând o varietate mare de cheltuieli cu achiziţia şi livrarea de diverse materiale, cum ar fi: pulberi incendiu, stingătoare, materiale de construcţii, gherete, cameră supraveghere, pantaloni, cizme, salopete, uşa intrare, zahăr, făină, detergent, obiecte de papetărie (în funcţie de obiectul de activitate al societăţii care îşi înregistrează în contabilitate aceste facturi), precum şi prestarea de servicii, cum ar fi: instalaţii sanitare, electrice, reparaţii şi amenajări interioare, curăţenie sediu, service IT, consiliere fonduri nerambursabile, pentru care au diminuat artificial impozitul pe profit şi T.V.A.”, informează IGPR.

Prin aceste operaţiuni fictive, există suspiciuni că bugetul general consolidat a fost prejudiciat cu 3.574.657 de lei. Contravaloarea acestor facturi fiscale ar fi fost achitată, în cea mai mare parte, prin chitanţe fiscale, întrucât valoarea facturilor nu depăşea 5.000 de lei.