Scandal în primărie! Abuzuri, amenințări, presiuni și demisii forțate!

Eliberarea lui Ilie Canea din funcția de primar al comunei Lăpușnicel prin Ordin al Prefectului, emis ca umare a unei decizii definitive și irevocabile a Curții de Apel Timișoara, nu a liniștit deloc apele, ba dimpotrivă, le-a agitat și mai tare. Unii angajați îl acuză pe viceprimarul cu atribuții de primar, Nicolae Străinescu, că-i forțează să demisioneze, iar câțiva consilieri locali vorbesc de abuzuri ale acestuia. La rândul lui, vicele Străinescu îl arată cu degetul pe fostul primar, Ilie Canea, care ar încerca să conducă în continuare primăria. Din umbră!

Scandalul a început în urmă cu trei zile, când Străinescu, vicele cu atribuții de primar, le-ar fi spus mai multor angajați ai Primăriei Lăpușnicel că administrația locală nu mai are nevoie de serviciile lor. Casiera este doar unul din salariații vizați de restructurări. „Mi s-a cerut demisia de către domnul viceprimar. Mie și la încă vreo patru persoane. S-a anunțat că se restructurează mai multe posturi. Mi-am scris demisia, dar apoi am renunțat la ea, deoarece dacă se desființează postul va trebui să primesc șomaj. Mi-a spus că o să încerce să rezolve situația, că sunt presiuni. Am fost constrânsă cu zâmbetul pe buze să-mi dau demisia. Am fost trasă pe sfoară! Cu altă ocazie mi-a spus că sunt omul primarului și probabil de asta mi-a cerut să demisionez!”, a declarat femeia pentru expressdebanat.ro.

Străinescu are însă o cu totul altă explicație pentru restructurările pe care le consideră neapărat necesare: „Referitor la restructurări, eu nu am treabă cu niciun angajat, dar comuna e mică și noi suntem supradimensionați. Sunt funcții înființate de fostul primar, dar la noi e sărăcie chioară. Consilierul primarului rămâne fără obiectul muncii și consider că e logic să plece, eu nu am nevoie de consilier și nici nu am dreptul, că sunt viceprimar. Pentru tractor îl punem pe pădurar, iar la casierie iar nu văd rostul unui om. Înainte, casierul era și la Asistență Socială!”

Petru Panduru e consilier local la Lăpușnicel și sare în apărarea casierei, fiind convins că la mijloc e doar un abuz al vicelului: „A fost o discuție după ce primăria a trimis hârtii celor cu datorii, inclusiv soției viceprimarului. Atunci, vicele s-a luat de casieră, dar ea e obligată să trimită acele somații de plată pentru că altfel avem probleme cu Curtea de Conturi. Vrea să-i forțeze mâna acum să scape de ea, s-a speriat și a scris demisia. Apoi a revenit. Profită de ocazia că e la pupitru și și-a făcut și o terasă ilegală. Nu plătește un leu, dar nouă, celor care lucrăm în comună, ne face reclamații, sesizări. E un abuz, casiera nu a primit nicio sesizare, nicio reclamație, nimic! Noi vrem să facem ceva, dar dumnealui nu e de acord!”

Viceprimarul Străinescu respinge astfel de acuzații și spune că nu e altceva decât mâna fostului primar, Ilie Canea. „Domnul primar face abuzuri în continuare în lipsa mea. În lipsa mea, ține ședințe în primărie. Am avut probleme cu secretarul, nu-mi răspunde la telefon. L-am sunat pe primar și i-am spus să mi-l lase în pace, că acum eu lucrez cu el. În lipsa mea, a intrat în birou. Am sunat să iasă de acolo, că altfel chem poliția. Păi, poate face orice acolo, mai sunt documente, eu știu ce poate face?! Se obișnuiește greu cu ideea că nu mai e primar! Eu vreau un audit, vreau aici corpul de control al Prefectului. Aici e haos și se acoperă unul pe altul”, a afirmat Străinescu.

Ilie Canea a replicat imediat, susținând că vicele cam bate câmpii. „Am patru mandate de primar, e suficient, merg acasă la familie, oamenii sunt mulțumiți pentru ceea ce am făcut în comună. Primăria nu e nici a primarului, nici a viceprimarului, nu îmi poate interzice nimeni accesul în ea. Am și eu probleme personale de rezolvat, nu pot să nu intru în primărie doar pentru că așa vrea viceprimarul. Am auzit că vrea să dea oamenii din primărie afară, nu mi se pare normal”, a mărturisit Canea pentru expressdebanat.ro.