SCANDALOS. La Inspectoratul Școlar, cu bani se rezolvă orice! Generalului puțin îi pasă de calitatea actului educațional, nu e problema lui!

Managerul penal al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” din Caransebeș, președinta UNPR Călan, nu a umblat doar la liderii PSD din Caraș-Severin sau la persoane influente din minister, ci și la juristul Inspectoratului Școlar Județean, pe care l-a plătit să-i rezolve problemele!

Având în vedere că în județul Caraș-Severin există o unitate de învățământ acreditată pentru domeniul „Sănătate și asistență pedagogică”, pentru calificările profesionale asistent medical generalist și asistent medical de farmacie, respectiv Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița, se impunea ca examenul de absolvire a elevilor de la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” Caransebeș să se susțină la acest centru de examen, și nu într-un alt județ. Așa obligă legislația! Numai că legea e ultimul lucru care contează pentru Eleonora Gavrilesc, managerul postlicealei din Caransebeș, care se jura că e curată ca lacrima și amenința cu procese jurnaliștii Express de Banat care dezvăluiau neregulile descoperite de procurori. Probele administrate în cauză au evidențiat faptul că, prin eludarea normelor legale, inculpații Ioan Pălean, consilier juridic în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, și Eleonora Gavrilesc, manager al Asociației Umanitare „Societatea Doamnelor din Călan” și, implicit, a școlii sanitare, au obținut aprobările necesare pentru organizarea examenului de certificare a competențelor profesionale pentru elevii școlii Carol Davila Caransebeș la central de examen din Călan.

Practic, organele de cercetare penală au descoperit că, în perioada mai-august 2015, Eleonora Gavrilesc și mai multe cadre didactice ale postlicealei din Călan au efectuat acte ce contravin dispozițiilor legale. Demersurile făcute de Eleonora Gavrilesc pe lângă persoane influente din cadrul inspectoratelor școlare din Caraș-Severin și Hunedoara, din cadrul Ministerului Educației, precum și din PSD Caraș-Severin, au fost susținute și de consilierul juridic Ioan Pălean, care, prin exercitarea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, a determinat personalul din conducerea inspectoratului să ia o decizie care a lezat interesele instituției. Dar care a avantajat-o pe inculpata Gavrilesc.

După ce Gavrilesc l-a abordat direct sau indirect pe inspectorul general Grindeanu și a tras ceva sfori la minister, însă fără folos, aceasta a încercat să rezolve problema politic, cu președintele PSD Caraș-Severin, deputatul Ion Mocioalcă, și Mihaela Popovici, șefa Tineretului Social-Democrat din județ. Gavrilesc se temea că elevii școlii sale nu vor promova examenul în cazul în care îl vor susține la „Traian Lalescu”, aspect care rezultă și din dialogul pe care l-a avut cu Corina Motăntău-Sârbu, directoarea Postlicealei din Călan.

Motăntău: Dar tu crezi că, dacă hai să zicem că prin absurd vor da la Reșița, sunt probleme?

Gavrilesc: Dar cum să nu fie probleme dacă Doxan e director adjunct acolo?

Motăntău: Crezi că se răzbună pe copii?

Gavrilesc: Cum să nu se răzbune, când el mi-a făcut dosar penal?! Hai să fim oameni serioși.

Motăntău: Da, doamne Dumnezeule!

Gavrilesc: Dar eu nu am avut dosar penal făcut de Doxan?!

Motăntău: Aha.

Gavrilesc: A fost un teanc de reclamații și…

Pentru a reuși obținerea acordului de susținere a examenului la Călan, Eleonora Gavrilesc a conceput o situație excepțională, nereală în fapt, întocmind o petiție împreună cu inculpatul Ioan Pălean, care a sfătuit-o cum să o formuleze, purtând discuții telefonice cu aceasta. Juristul inspectoratului i-a comunicat Eleonărăi Gavrilesc date nepublice la momentul respectiv, constând în analiza efectuată de factorii de conducere ai IPJ Caraș-Severin a situației de excepție invocate, precum și rezultatul acesteia, aspecte care au sprijinit-o pe Gavrilesc să cunoască în permanență poziția factorilor de decizie ai instituției publice și să poată acționa din exterior pentru realizarea scopului propus. Asta au reținut procurorii!

Pălean și Gavrilesc au invocat faptul că unul dintre profesorii titulari ai Colegiului Național „Traian Lalescu”, care era stabilit centru de examen pentru județul Caraș-Severin, Adrian Doxan, fost inspector școlar general al ISJ Caraș-Severin, este o persoană cu care managerul Postlicealei „Carol Davila” a avut în urmă cu mai mulți ani „conflicte instituționale și personale”, astfel că această „relaționare negativă” ar influența procesul de evaluare obiectivă a elevilor ce provin de la sanitara din Caransebeș. Astfel, prin adresa din 5 iunie 2015, ISJ Caraș-Severin și-a exprimat acordul în ceea ce privește organizarea examenului de certificare profesională pentru absolvenții postlicealei din Caransebeș la Școala Postliceală „Carol Davila” Călan. Acest acord a fost dat de conducerea instituției după ce au fost analizate aspectele invocate și susținute de consilierul juridic Pălean. Acesta s-a ocupat de problemele juridice ale inspectoratului și pe vremea șefiei lui Doxan, astfel că a confirmat acea situație conflictuală.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Petiția nr.533/27.05.2015 nu a urmat cursul obișnuit de soluționare, în sensul că aspectele sesizate nu au fost verificate și consemnate. Persoana desemnată de către inspectorul școlar general să soluționeze «urgent» petiția a fost inspectorul de specialitate Dalina Rancu, însă petiția a fost preluată de Ioan Pălean, care, fără alte verificări suplimentare, a întocmit direct avizul favorabil”, s-a reținut în rechizitoriu. „Eu nu am semnat adresa din 5 iunie 2015 pentru că nu mi-am însușit conținutul acesteia. Nu puteam să mă contrazic și să dau un alt răspuns. Dacă aș fi întocmit eu răspunsul, acesta ar fi fost negativ, în conformitate cu cele comunicate în februarie 2015”, le-a mărturisit procurorilor Dalina Rancu. Din declarațiile martorilor audiați în cauză rezultă că aspectele invocate în petiția Eleonărei Gavrilesc au constituit numai pretextul pentru ca examenul de certificare profesională să nu se desfășoare în județul Caraș-Severin, reușindu-se astfel eludarea dispozițiilor imperative ale unui Ordin al Ministrului.

Plătit fiind de Eleonora Gavrilesc, consilierul juridic al inspectoratului a rezolvat problema acestuia și, imediat ce l-a convins pe inspectorul general Nicolae Grindeanu să dea aviz favorabil, a sunat să anunțe că „războiul a fost câștigat”. Convorbirea telefonică a fost înregistrată!

Gavrilesc: Da?

Pălean: Am vrut să vă zic că fusei însărcinat să vă fac mâine răspunsul.

Gavrilesc: Da?

Pălean: Da.

Gavrilesc: Și e în favoarea noastră?

Pălean: Da, da. Direct Hunedoara, da.

Gavrilesc: Ai văzut că am câștigat un război?

Pălean: Un război, ditamai război, da sigur.

Gavrilesc: E război.

Pălean: Că au fost mai multe bătălii, așa. L-am prins într-o pasă ok și na, i-am pus și zic cum facem cu…? Zice, da, m-am gândit mai bine, este tot a lor chestiunea, dacă vor să-și mențină și cum să-și mențină calitatea rămâne la aprecierea lor.

În acest fel, Gavrilesc și-a atins scopul, toți absolvenții școlii ei din Caransebeș au dat examenul la Călan și toți l-au și promovat! Ioan Pălean a adoptat o atitudine sinceră, recunoscând infracțiunile reținute în sarcina sa: abuz în serviciu, conflict de interese și divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/