Pentru a se îmbrăca în haine noi, Staționarul 3 are nevoie de meseriași, dar și de bani!

untitled design set 970x90 px

Atunci când statul face prea puțin pentru a scoate din colaps sistemul medical românesc, societatea civilă reacționează și ia atitudine. Un astfel de caz este și acțiunea de la Staționarul 3, cunoscut drept Spitalul TBC din Reșița, unde zilele acestea societatea civilă desfășoară ample lucrări de renovare și igienizare.

În urmă cu jumătate de an, Staționarul 3, clădire ce aparține de Spitalul Județean de Urgență Reșița, era arătat cu degetul de o țară întreagă, după ce în spațiul public au apărut imagini cu pacienți dezbrăcați zăcând pe holurile unității medicale. La vremea aceea, însuși ministrul Sănătății, pe atunci Nelu Tătaru, tuna și fulgera siderat de condițiile pe care le descoperea la Staționarul 3, de parcă n-ar fi știut bubele și neputința întregului sistem medical românesc. S-a lăsat cu sancțiuni și controale ale Ministerului Sănătății la spitalul din Reșița pentru găsirea vinovatului și… cam atât. Nici vorbă de bani sau de o mână de ajutor întinsă unității medicale, care avea și are în continuare nevoie de finanțare, în condițiile în care conturile spitalului sunt blocate de luni bune și datoriile ating 26 de milioane de lei.

Și uite așa, încă o dată, conducerea celei mai mari unități medicale din județ, sătulă să tot aștepte un sprijin de la București, solicită ajutorul societății civile, societate care pune din nou umărul la treabă, după ce, în iulie 2019, Secția Cardiologie 2 a aceluiași spital era renovată tot din donațiile și bunăvoința oamenilor. De această dată nu vorbim de o secție, ci de o clădire cu trei etaje, o muncă deloc ușoară, care presupune și o investiție pe măsură. „De luni, de când am demarat campania «Adoptă un salon», ni s-au alăturat zilnic între 60 și 70 de voluntari. De la reprezentanți ai inspectoratelor de poliție, jandarmi și pompieri, până la firme de construcții și societăți private din întreg județul, angajați ai spitalului, medici, asistenți, studenți, voluntari de la Crucea Roșie, din cadrul asociației noastre, dar și simpli cetățeni care au auzit de acțiune și au dorit să ne dea o mână de ajutor. Pe această cale le mulțumim, dar le cerem în continuare sprijinul, pentru că de această dată nu vorbim de o secție, ci de 22 de saloane, șase grupuri sanitare și coridoarele aferente. Deci avem nevoie de cât mai multă forță de muncă, de cât mai mulți meseriași, de oameni care știu să gletuiască, pentru că voluntarul știe să dea cu lavabilă, dar nu știe să gletuiască!”, ne-a declarat reșițeanca Lili Gherle, inițiatoarea campaniei „Adoptă un salon”.

publicitate ziar expresb 1000x100

Lili Gherle mulțumește totodată tuturor acelora care au donat pentru ca această campanie să poată fi demarată, dar spune că este nevoie de solidaritate și pe mai departe, pentru finalizarea cu succes a lucrărilor. „Nu avem încă banii pentru covorul antibacterian. Sunt 775 de mp pe etaj, deci sunt 2.350 de mp în total. Am primit două oferte și ambele sunt în jurul sumei de 250.000 de lei. Avem nevoie de acești bani ca de aer! Sâmbătă cred că vom reuși să terminăm lucrările pe etajul 2, mai sunt două-trei încăperi care mai trebuie tencuite aici, iar pe jumătate din etajul trei se lucrează în forță”, a mai spus Gherle.

Persoanele care doresc să doneze pentru lucrările de la Staționarul 3 o pot face în contul Asociației Cultură și Fapte Bune – RO27BTRLRONCRT0534555501, deschis la Banca Transilvania.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/