Pensionarul Ioan Pohaci a cerut eutanasierea

Ioan Pohaci a apelat în această dimineață la redactorii Express de Banat ca să îl ajute în lupta sa cu statul. Disperat, omul cere schimbarea încadrării pensiei din cea de boală în cea de vârstă. S-a adresat instanței să îi facă dreptate, după ce funcționarii Casei de Pensii i-au trântit batjocoritor ușa în nas.

Atunci când a aflat verdictul magistraților, i s-a făcut rău și a chemat Ambulanța ca să îl ducă la spital pentru tratament în regim de urgență. Pensionarul Ioan Pohaci a aflat verdictul instanței pe data de 15 noiembrie. Magistrații își motivau decizia prin faptul că bătrânul s-ar fi grăbit să se pensioneze. Nu i-au admis solicitarea pentru că îi lipsesc trei luni din vârsta legală. „La data de 31 decembrie 2010, ultima zi de aplicabilitate a dispozițiilor legii nr. 19/2000, reclamantul avea împlinită doar vârsta de 55 de ani și 4 luni, în condițiile în care reclamantul ar fi împlinit vârsta de 55 de ani și 7 luni, ar fi avut beneficiul pentru pensia de limită de vârstă din oficiu, fără a fi necesară o prealabilă cerere din partea sa”, se arată în motivarea instanței. În replică, Ioan Pohaci spune că lucrurile nu stau chiar așa. „La cei 15 ani de muncă de grupa I, potrivit legii, mi s-ar fi cuvenit 8 ani și șase luni, perioadă care, adăugată la vârsta mea, mi-ar fi permis pensionarea la 63 de ani”, spune pensionarul care a cerut instanței să fie eutanasiat în cazul în care magistrații nu îl pot ajuta.

Bate pe la uși închise
De la data pronunțării instanței, Ioan Pohaci a făcut recurs și nu s-a oprit aici. Asta pentru că acesta crede că cei 300 de lei pe care i-ar câștiga la pensie sunt vitali pentru viața sa. În cursul săptămânii trecute a cerut audiență prefectului de Caraș-Severin, însă acesta l-a trimis la subalternul său. „Am fost în audiență la subprefect. Acesta a promis că se va interesa despre situația mea la Casa de Pensii, urmând să îmi trimită acasă răspunsul său”, a spus pensionarul.

Boala i se agravează
În timp ce bate pe la uși, bătrânul explică faptul că boala sa i se agravează. Suferă de hepatită de tipurile B, C și D. „Nu dorm noaptea, ficatul mă doare îngrozitor, iar medicamentația nu mă ajută”, spune Ioan Pohaci, care lunar ar trebui să meargă la Timișoara pentru analize. Pentru că nu are bani să facă lunar acest drum, apelează la medicii din județul Timiș numai o dată la patru luni. O singură vizită la doctor îl costă peste 800 de lei, în contextul în care pensia acestuia este de 780 de lei. „Tratamentul și vizitele la medic sunt mai scumpe decât venitul meu. Pe lângă consultația de la medic, medicamentele costă alți bani. Deocamdată 65 de lei, însă de la anul dacă în farmacii se va găsi doar noua medicamentație aproabată de Ministerul Sănătății, atunci prețul va fi de zece ori mai mare. Asta înseamnă semnarea sentinței la moarte”, spune Ioan Pohaci.

Comments

  1. Lau says:

    E trist ca din ce in ce mai multi oameni aleg, si chiar implora sa fie mai degraba eutanasiati decat sa traiasca in tara asta cu o pensie de nimic 😐 Suntem in 2011, si daca tot asa ne merge ma intreb cum o sa arate Romania anilor 2050

  2. Rec says:

    …..ce gol e raftul din spate…..puneti si voi un glob , ceva