Tăierile masive din zona ariilor protejate au fost prezentate în repetate rânduri, atât în mass-media, cât și în ieșirile publice ale ONG-urilor. Nimic nu se confirmă însă, iar totul se face legal, potrivit reprezentanților Direcției Silvice.
Ședința Colegiului Prefectural a fost moment de răbufnire pentru Dan Câmpan, directorul comercial al Direcției Silvice Caraș-Severin. La întrebarea prefectului Florența Albu despre tăierile ilegale în ariile protejate, semnalate de presă, Câmpan a ținut să dezmintă orice informație, susținând că nimic nu se confirmă.
„Opinia publică are dreptul să exprime orice părere, nu înseamnă că orice apariție în spațiul public este și adevărată. Nu ne permitem să executăm tăieri ilegale, iar agenții economici nu pot să exploateze decât pe baza unei autorizații. Autorizația o emite șeful de ocol. Atât timp cât nu există autorizație, tăierea este ilegală. Iar ce a apărut în presă legat de tăieri, nu s-a confirmat niciun caz. Nici cele consemnate de GEC Nera. Ca o situație concretă, în Cheile Nerei – Beușnița nu sunt confirmate”.
Declarația lui Dan Câmpan a fost întărită de șeful Serviciului Pază și Protecție a Pădurilor, Laszlo Kokovits. Potrivit acestuia, se face o confuzie. Legea conferă dreptul de a tăia arbori chiar și în ariile protejate, însă cu anumite restricții. „Sunt pe suprafața ariilor protejate, dar nu în zona de protecție, unde tăierile sunt interzise. Aceste arii au zone unde este permisă exploatarea, dar cu niște restricții mai mari decât în zonele în care nu este arie protejată. De aceea este confuzia”.
Din totalul suprafeței fondului forestier proprietate publică a statului, de 324.000 de ha, circa 35% din suprafață, adică aproximativ 112.000 de ha, sunt incluse în cele 4 parcuri de pe raza județului Caraș-Severin. Grupul Ecologic de Colaborare Nera a semnalat de nenumărate ori tăierile din zonele protejate, care, de fiecare dată, au fost combătute. Potrivit directorului executiv al GEC Nera, Cornel Sturza, tăierile sunt ascunse în spatele unui Plan de Management care așteaptă aprobarea în sertarul Ministerului Mediului. În planul respectiv, sunt specificate exact zonele în care se poate interveni, numai că interesele Romsilva primează: „A fost și doamna ministru în Caraș-Severin, dar nu a ajuns în aceste zone, pentru că nu a vrut să ajungă. Acum nu avem un Plan de Management aprobat pentru Cheile Nerei-Beușnița din cauza «tălpilor» puse de Romsilva. Interesul este să se taie cât mai mult înainte de aprobarea planului. Deocamdată, sunt doar zone propuse, așa că nu există o reglementare legală. Din punct de vedere al protecției naturii, administrațiile parcurilor nu au practic obiectul muncii, sunt niște «avocați» ai Romsilva. O să fie păduri tăiate în parc fără vinovați!”.
CITEȘTE ȘI:
Tăieri ilegale în Semenic?! Nu, sunt interesele ascunse ale ONG-ului GEC Nera!
ABERANT. Rezervația naturală Bârzăvița este forestieră. Tăierile masive înseamnă tratament!
UPDATE/FOTO. Tăieri cu iz penal în Rezervația Naturală Buhui-Mărghitaș. Ce spun silvicultorii?