Premierul Ludovic Orban s-a întâlnit, la Timișoara, cu directorul Spitalului Județean, Raul Pătrașcu și cu medicul Dorin Săndesc. Aceștia din urmă au venit cu mai multe propuneri în contextul numărului tot mai mare de îmbolnăviri cu COVID-19. Printre acestea se numără și construcția unor spitale modulare în Timișoara, Cluj și Iași în care să fie tratați pacienții cu coronavirus, astfel încât unitățile medicale să poată trata și pacienți cu alte boli.
„Noi avem un plan de creștere a capacității de tratare atât în secțiile obișnuite, cât și în secțiile de terapie intensivă, care este gândit la nivel național și care urmărește creșterea constantă a numărului de paturi din secțiile de terapie intensivă, astfel încât să facem față nevoilor de tratare a oricărui pacient. Cel mai bine ar fi să fie respectate regulile de protecție sanitară de toți cetățenii, pentru că asta este cea mai sigură cale pentru a se evita să se ajungă a un număr mare de infectați. Cu cât se îmbolnăvesc mai puțini, cu atât mai puțini vor ajunge în spital. Știu că a fost depășit indicele de 3 la mie. (…) Sunt măsuri pe care nu nu ni le-am dorit, dar sunt necesare pentru a reduce numărul de infectări”, a declarat Ludovic Orban, la Timișoara.
Raul Pătrașcu: „Ar prinde foarte bine să putem construi spitale modulare, ca să ne asigurăm că toată lumea are acces la servicii medicale”
În discuția avută cu premierul Ludovic Orban, managerul Spitalului Județean a propus introducerea unei reglementări prin care toate spitalele suport din țară să aibă o zonă roșie în care să fie tratați pacienții cu coronavirus.
„(…) Nu există doar patologia COVID, există în continuare boli cronice, politraumatisme, bolnavii de cancer pe care trebuie să îi tratăm. Nu suntem asigura doar pentru COVID, pentru că vor avea de suferit celelalte categorii de pacienți. Am propus un ordin de ministru, nu doar o adresă, prin care să se reglementeze ca toate spitalele să își creeze o zonă roșie pentru că acest virus a devenit o realitate și trebuie să trăim cu el. Indiferent de nivelul spitalelor”, a spus Raul Pătrașcu.
În continuare se dorește deblocarea angajărilor în spitale pentru că la Județean, spre exemplu, există peste 150 de voluntari care s-a alăturat medicilor, încă de la începutul pandemiei, și pe care conducerea ar dori să îi integreze în corpul medical. „Avem acum 4.300 de angajați și 500 de voluntari, dintre care peste 150 s-au alăturat de la începutul pandemiei și considerăm că fac parte din familia Spitalului Județean. Au lucrat cot la cot – medici, rezidenți, infirmiere, asistente, brancardieri – și considerăm că aceștia merită să devină parte oficială din corpul nostru medical”, a explicat Pătrașcu.
O altă propunere vizează dezvoltarea unor spitale modulare, pe fonduri europene, în Timișoara, Cluj și Iași, pentru a degreva unitățile medicale existente. „Pentru cazurile moderate de COVID-19 ar prinde foarte bine să putem construi spitale modulare în aceste centre mari în care oricum se tratează cei mai mulți pacienți, ca să ne asigurăm că toată lumea are acces la servicii medicale. În Timiș am avut noroc până acum, pentru că am lucrat îndeaproape cu celelalte spitale și în județele învecinate, astfel încât pacienții să nu aștepte și să nu fie refuzați”, a mai spus directorul Județeanului.
Timișoara a intrat oficial, vineri, în scenariul roșu, când s-a înregistrat o rată de infectare de 3,39 la o mie de locuitori. Autoritățile au impus, pentru următoarele 14 zile, o serie de restricții. Purtarea măștii de protecție este obligatorie în toate spațiile deschise.