La Oravița s-au încheiat lucrările Taberei din Inima Familiei, cel mai mare și important eveniment dedicat tinerilor ortodocși din Banatul de Munte. Aflată la a doua ediție, tabăra a adunat 160 de copii și tineri, alături de zeci de profesori și voluntari de la școlile și liceele din Oravița.
În cele 5 zile ale taberei, organizatorii au pregătit o serie de evenimente menite să îi conecteze pe copii cu rugăciunea. Tinerii au participat și la activități educative, culturale și recreative.
„Pentru cinci zile, Oravița a devenit Capitala copiilor și a tinerilor, cu câteva săptămâni înainte de competiția națională Capitala Tineretului 2024, competitive pe care, din punctul nostru de vedere, Oravița, oraș finalist, a câștigat-o deja. Prezența tuturor factorilor-cheie implicați în educația și viitorul copiilor noștri așază Oravița, cunoscut ca oraș al premierelor, pe locul I și la acest capitol. Imaginea pe care o avem cu toții azi în fața ochilor este, poate, definiția a ceea ce ar trebui să însemne educație și viitor pentru copii și tineri, prin cei patru piloni pe care se sprijină: școală – familie – biserică – autorități.”, a declarat Alideia Țepeneu, directorul Liceului Teoretic „General Dragalina” din Oravița.
Impactul taberei asupra copiilor Oraviței este major. O arată și faptul că numărul participanților a crescut simțitor față de prima ediție a evenimentului, iar numărul voluntarilor care s-au alăturat proiectului a crescut și el semnificativ.
„În școala românească în care Religia a ajuns o opțiune, noi avem datoria să aducem școala în biserică și biserica în școală, pe toate căile, prin părinți, prin copii, prin dascăli. Un dascăl autentic al vremilor de azi e cel care conștientizează importanța bisericii în comunitate și în viața școlii și o aplică. De aceea, am insistat și am reușit, alături de celelalte școli orăvițene, să implicăm un număr impresionant de profesori, peste 35 de cadre didactice, care ar fi trebuit să se bucure de ultimile zile de vacanță. O vor face altfel, așa cum le dictează vocația, alături de elevi.”, a mai declarat Alideia Țepeneu.
TDIF, o lecție despre cum putem învăța unii de la alții
Pentru orăvițeni, amploarea evenimentului este o mândrie, în contextul în care toți își doresc ca Oravița să devină Capitala Tineretului, competiție în a cărei finală s-a calificat.
„Copii și dascăli de la toate școlile orăvițene, părinți și bunici, preoți, reprezentanți ai autorităților centrale și județene, ai comunității locale sau simpli cetățeni ne-am dat mâna pentru a fi împreună, pentru ei, pentru copiii noștri. Pentru noi toți, ca oameni, TDIF poate fi o lecție, pe care o putem învăța unii de la alții. TDIF ne dă speranța că putem fi salvați sau ne putem salva prin copii. Ei ne pot oferi uneori lecții de viață mai importante decât le putem oferi noi lor. Suntem datori să le arătăm Calea, Adevărul și Viața, adică pe Hristos!”, a mai spus Alideia Țepeneu.
Tabăra din inima familiei este organizată anual de Episcopia Caransebeșului, alături de Asociația ATOR – Banatul Montan, în parteneriat cu Primăria Orașului Oravița, Liceul Teoretic „General Dragalina” Oravița, Liceul Tehnologic „Mihai Novac” Oravița, Școala Gimnazială „Romul Ladea”, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și Biserica Sfântul Ilie.
„TDIF Oravița, cel mai mare program de educație non-formală adresat copiilor și tinerilor orăvițeni, a confirmat pe deplin ceea ce noi, cei din Caraș-Severin, știam sau intuiam, dar poate nu realizam acest lucru: Oravița a fost, este și iată că rămâne un oraș al excelenței în plan cultural, spiritual și educațional. Și nu putem decât să fim mândri, în cel mai frumos sens al cuvântului, că Oravița își demonstrează, iată, din plin valențele sale cultural-educaționale, chiar și în aceste timpuri confuze, pornind de la valorile și principiile moralei creștine, care la Oravița se păstrează nealterate de generații întregi. Felicitări Oraviței și orăvițenilor! Pentru noi, cei din Banatul de Munte, ați devenit deja o capitală a tinerilor și a tinereții!”, a declarat preotul Mihai Ciucur, inspector eparhial la Episcopia Caransebeșului, coordonatorul programului „Împreună pentru copiii noștri”.
Toate informațiile despre activitățile desfășurate în cadrul taberei pot fi accesate aici.
Capitala Tineretului din România, ediția 2024, va fi desemnată în cadrul evenimentului Summitul Tinerilor, care va avea loc în luna septembrie la Cluj-Napoca. Oravița s-a calificat în finală, în urma primei runde de jurizare.
Programul „Capitala Tineretului din România” a fost inițiat de Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și BCR. Prima ediție a avut loc în anul 2016, iar primul oraș care a deținut acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău, Baia Mare și Iași. În prezent, Constanța poartă acest titlu.
După mijlocul lunii ianuarie, RETIM va începe colectarea brazilor de Crăciun din Timișoara. Primăria Timișoara informează că RETIM va colecta brazii de Crăciun între 13 și 24 ianuarie 2025. „Tot...
Cum să supraviețuiești mahmurelii de Anul Nou: ghid pentru o dimineață fără dureri de cap
2025, anul apariției Reșiței pe harta Superligii de fotbal a României!
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281