Un eveniment cultural, cu totul special, este programat în aceste zile în colțul de poveste din Clisura Dunării – Festivalul de promovare a Clisurii Dunării ,,Gernik 2025”.
Toți cei care doresc să se desprindă de cotidian și să evadeze într-un loc autentic, încărcat de istorie, tradiții, peisaje spectaculoase și plin cu oameni ospitalieri, sunt invitați, începând de vineri 30 mai 2025, să se oprească la Gârnic, în frumosul sat cehesc din Clisura Dunării, acolo unde este programat „Festivalul de promovare a Clisurii Dunării ,,Gernik 2025”.
Este evenimentul special, conceput să unească suflete, să încânte simțurile și să pună tradițiile zonei în prim plan. Experiența autentică a acestui amplu program, pe care o veți trăi într-un decor natural spectaculos, unde tradiția se îmbină cu ospitalitatea locală, este exact doza de energie, de viață de care aveți nevoie, la sfârșitul acestei săptămâni, pentru că festivalul se va desfășura timp de trei zile (30 mai-1 iunie).
În organizarea AFIR, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și cu sprijinul Primăriei Gârnic, programul, finanțat de Uniunea Europeană, promite să depășească așteptările:
09:00 – Primirea invitaților;
10:00 – Mic dejun la Pensiunea Gernik 100 – Fie că vrei să petreci o zi în aer liber, să te bucuri de tradițiile din zonă sau pur și simplu să te răsfeți cu preparate delicioase, la Pensiunea Gernik vei găsi toate ingredientele unei experiențe deosebite;
11:00 – Cazarea oaspeților la Pensiunea Gernik 100 și în alte unități din sat;
15:00 – Vizitarea satului și expoziție de pictură la Galeria InfoCentrul Turistic Gârnic;
16:00 – Tur ghidat al Muzeului „Casa cehească” din Gârnic: demonstrații de meșteșuguri tradiționale, pornirea forjei și producerea de potcoave în atelierul muzeului;
19:00 – Cină cu degustare de preparate tradiționale;
21:30 – Activități culturale, muzică și dans;
09:00 – Mic dejun
09:30 – Deschiderea târgului cu produse locale (deschis toată ziua)
10:00 – 11:30 – Masă rotundă: Rolul satelor cehești în cultura Clisurii Dunării – cu participarea primarilor din zonă și a deputatului minorității cehe, Ștefan Bouda. Discuții despre proiecte de dezvoltare turistică;
11:00 – Start circuite cicloturistice către cascadele Modavița, Buraul Mare și Peștera Grota Haiducească;
12:00 – Începerea competiției de fotbal;
18:00 – Premierea participanților la competițiile sportive;
19:00 – Cină festivă;
20:30 – Seară culturală cu muzică și dansuri populare din Clisura Dunării;
09:00 – Mic dejun;
10:30 – Drumeție tematică: promovarea morilor de apă de pe râul Gramensca – trasee turistice marcate;
10:30 – Participare la slujba religioasă de la biserica din Gârnic;
12:00 – Activități sportive: tenis de masă, badminton, jocuri pentru copii;
14:00 – Prânz
16:00 – Încheierea oficială a evenimentului.
Așadar, profitați de acest weekend pentru a trăi o experiență de vis dată de autenticitatea vieții rurale din Banatul montan, pentru a vă delecta cu bunătățile locale, pentru a explora natura și pentru a cunoaște oamenii din comunitate, renumiți pentru ospitalitatea și energia pozitivă de care dau dovadă zi de zi.
Situat la altitudinea de 450 m, Gârnic este un sat fondat în 1827, în timpul celei de-a doua colonizări cehe în Banat, organizată de autoritățile militare habsburgice. Coloniștii au fost aduși pentru a popula teritoriile slab locuite și pentru a întări granițele imperiului.
Gârnic este unul dintre cele 6 sate cehești din Munții Almăjului, și totodată un punct excelent de plecare pentru drumeții, cicloturism și explorări în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. De aici poți porni spre atracții naturale spectaculoase, precum Cheile Nerei, Lacul Ochiul Beiului, faimos pentru culoarea ireală, sau Cascada Beușnița, una dintre cele mai pitorești căderi de apă din Banatul de Munte.
Foto credit: Visit Banat