Popa vrea un „nou look” pentru blocurile din Govândari!

ioan popa

Primăria Reșița are temele făcute pentru următorul exercițiu financiar, având pregătite documentațiile necesare pentru accesarea banilor europeni.

Mai multe blocuri din Lunca Bârzavei ar putea beneficia de o renovare energetică completă și de o fațadă nouă, fără contribuția financiară a asociațiilor de proprietari, dacă proiectele pregătite de municipalitate în această direcție vor prinde finanțare pe Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Sunt șase loturi de proiecte de reabilitare energetică pe care urmează să le depunem la jumătatea lunii septembrie , când se deschide un ciclu financiar pe PNRR pentru acest obiectiv. Am adunat mai multe blocuri rezidențiale, în special în Govândari, dar nu numai cu 10 etaje, și am făcut pachete și au rezultat șase loturi. Eu sper ca odată cu finalizarea proiectului tramvai să schimbăm și fața tuturor blocurilor din Govândari pentru că pe PNRR aceste proiecte de eficiență energetică sunt cu finanțare de 100%, spre deosebire de cele care au fost pe POR, de 60% și 40%, și unde ar fi trebuit să împărțim noi și cetățenii.”, a declarat primarul Ioan Popa.

Primarul a mai precizat că proiectele de eficientizare energetică nu presupun niciun efort financiar pentru reșițeni, ci atenție sporită din partea primăriei, pentru că fondurile pentru astfel de investiții se alocă după principiul primul venit, primul servit.

Sunt proiecte care nu presupun un efort al nostru sau al cetățenilor, sper să reușim să avem cât mai multe, pentru că acestea sunt în sistem concurențial și pe sistemul primul venit, primul servit, așa cum săptămâna trecută am reușit în șapte minute să depunem un proiect de cinci milioane de lei pe iluminat public și am reușit să o facem la timp. Toți banii s-au epuizat cam în zece minute, de aceea am venit cu documentele din timp, ca să fim pregătiți să facem și un pic de antrenament. Ce vreau să spun este că la ora asta noi avem vreo 15 – 16 studii de fezabilitate în sertar. Condiția esențială ca să accesezi bani europeni, sau chiar și din altă parte, este să ai material în mână, ca atunci când se deschide o axă să poți să-l depui. Nu poți când te anunță cineva că s-a deschis un ghid să contractezi studiul de fezabilitate, pentru că toată procedura poate să dureze între jumătate de an și un an.”, a mai spus Popa.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/