Optimismul, mai puternic decât un diagnostic fatal?!

stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Mamă a doi copii, dar și bunică, alege să împărtășească drama vieții ei, în speranța că va încuraja și alte femei care sunt sau au fost într-o situație-limită.

A luptat pentru ea, statisticile nu au avut importanță, ba chiar a ignorat părerile doctorilor care îi dădeau vești devastatoare. În urmă cu 11 ani, Floarea Varga a fost la un control ginecologic de rutină și a făcut testul Babeș Papanicolau. Rezultate bune, nimic îngrijorător. Cu ocazia consultului, femeia a fost învățată cum să se autoexamineze, în viitor, la sâni. Așa cum precizam într-un articol anterior, autopalparea lunară a sânilor poate depista, în timp util, apariţia unei anomalii la nivelul sânilor.

CITEȘTE ȘI: Cunoaște-ți organismul! Despre cancerul mamar și nu numai…

După aproximativ 5 luni de la control, femeia a simțit ceva la sân, iar pielea la nivelul acestuia avea un alt aspect. S-a întors la ginecolog pentru răspunsuri, dar veștile nu erau tocmai bune. Urma să meargă la secția de care se teme oricine: Oncologie. Recoltarea unei probe de țesut mamar și testarea ei în laborator a fost ceea ce a urmat. În urma rezultatelor, la vârsta de 51 de ani, vestea cutremurătoare s-a făcut auzită: suferea de cancer mamar.

„Deja eram disperată. Am plâns de la spital până acasă, nu mă puteam opri… Trebuia să mă întăresc. Mi-am zis că nu se poate să reacționez așa, trebuie să acționez, nu să stau să-mi plâng de milă. M-am dus la spital în Timișoara, unde mi-au spus că am cancer mamar, gradul II. De aici a urmat tot ce era mai greu de descris: ședințe de chimioterapie și radioterapie. După aproape un an, în 2009, mi-au extirpat sânul. Nu m-am simțit deloc afectată de intervenție, eram dispusă să fac orice ca să trăiesc”, ne spune femeia pe cât de îndurerată, pe atât de optimistă.

După ani de tratament cu pastile, timp în care s-a simțit bine, un nodul la nivelul subrațului s-a făcut resimțit: „ În 2017 nu m-am simțit prea bine, mi-a apărut un alt nodul la subraț. M-au operat, după care au urmat din nou chinuitoarele ședințe de chimioterapie și radioterapie. Probleme nu se opreau aici. La scurt timp, în urma investigațiilor, mi-au găsit leziuni și la creier. Am luptat! Alte ședințe de chimioterapie, iar leziunile au trecut. La sfârșitul anului 2018, boala mă încerca din nou. Mi-au găsit alte leziuni la creier. Din nou… chimioterapie și radioterapie. Deja mi-era foarte rău, cu toate acestea, m-am ridicat din pat, am spus medicilor din Reșița că nu voi sta să aștept să mor. Am decis că vreau să plec, așa slăbită, din nou la Timișoara! Acum sunt mult mai bine”, povestește Florica.

Stiri Timisoara publicitate ziar expresb 1000x100

Întrebată fiind ce a determinat-o să fie atât de puternică, primim un răspuns convingător: „Te-ntărești! Am atâtea lucruri de făcut în viață… am 2 copii, o nepoată pe care vreau să o văd cum crește, vreau să-mi văd și celălalt băiat cu familia și copiii lui. Trebuie să gândești pozitiv, să nu-ți pese ce spune lumea. Tuturor femeilor le transmit să fie puternice, pozitive și să aibă încredere în Dumnezeu. Doctorul te ajută, dar vorba medicului care m-a operat: «Ce a depins de mine am făcut. Mai departe, Dumnezeu!». De multe ori și eu am crezut că nu pot să trec prin așa ceva”, mai spune pentru expressdebanat.ro Floarea Varga.

Din fericire, femeile care beneficiază de asigurare medicală pot face tratamentele necesare, dar pe cont propriu este foarte greu. Conform celor spuse de Florica, tratamentul ei este foarte scump: „Două cutii de pastile, doar pentru o lună, costă 8.400 lei. O injecție, necesară timp de un an – 6.600 lei/lună. Chiar dacă vindeam tot ce am, nu-mi ajungeau banii pentru tratamente. Numai 3 zile de radioterapie costă 10.000 lei”.

Așadar, diagnosticul de cancer mamar nu înseamnă condamnare la moarte. Este o luptă în care tu poți să ieși învingătoare. Informare corectă, medici specialiști dedicați, sprijin din partea familiei și pozitivism sunt elemente cheie pentru o viață îndelungată, indiferent de diagnostic.

CITEȘTE ȘI: „Tinerețe fără bătrânețe” sau „prevenție ca să ajungi la bătrânețe”?!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/