OFICIAL. Tentaculele corupției s-au întins și la Inginerie. DGA a extins ancheta!

Modul scandalos în care s-au promovat examenele la universitatea reșițeană a pus într-o lumină extrem de proastă sistemul academic din oraș. Asta, pentru că interesele personale ale așa-ziselor cadre didactice au fost mai presus de lege și bun simț.

Dacă Facultatea de Drept și-a mutat sediul la Parchet, acum ofițerii DGA și procurorii au decis să extindă ancheta și pe specializările de la Facultatea de Inginerie. Acolo, „șmenurile” pe care le-ar putea descoperi sunt mult mai mari, pentru că, spre deosebire de Facultatea de Științe Sociale, universitatea mai oferă în plus și studii doctorale. În schimbul frecventării cursurilor, studenții primesc și sume importante de bani, iar la capitolul „colectare”, lucrurile n-ar fi stat tocmai bine.

Înscrierile preferențiale pentru obținerea titlului de „doctor” și lipsa de talent sau chef de specializare în domeniul ingineriei ar fi dat naștere unor împărțeli „frățești” între cei care au frecventat studiile și profesorii coordonatori. Nimeni însă n-a făcut vreo reclamație până acum pe această temă, pentru că toată lumea era mulțumită. Unii se alegeau cu titlul de doctor în inginerie, alții cu averi ilicite.

Una peste alta, adresa de e-mail a redacției contact@expressdebanat.ro a fost bombardată cu plângeri din partea absolvenților de inginerie, care au terminat facultatea cu mai mulți ani urmă. Aceștia s-au declarat nemulțumiți de faptul că ancheta vizează doar latura „umană” a universității, și nu și pe cea „reală”, acolo unde sistemul de colectare a mitei era similar.

Ca să mulțumească pe toată lumea, anchetatorii „au intrat” în cursul săptămânii trecute și la Facultatea de Inginerie, unde desfășoară o amplă anchetă. Prin urmare, nu este exclus ca în zilele următoare alți zeci de studenți și profesori să aștepte la rând pe scările Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, unde să dea cu subsemnatul sau să clarifice anumite aspecte legate de modul în care au promovat examenele.

Chemată la audieri, la București, Doina Frunzăverde le-a spus procurorilor că nu s-ar fi aşteptat niciodată la un asemenea scandal în universitatea pe care o conduce şi s-a arătat oripilată de asemenea practici precum cele de care sunt acuzaţi profesorii.

„Nu aş fi crezut că pot să facă aşa ceva. Suntem o universitate mică şi imaginea contează pentru noi mai mult decât pentru o universitate mare. Dacă aş fi avut idee de ce se întâmplă, nu s-ar fi întâmplat. Sunt cadru didactic de 25 de ani și nu mi se pare normal. Nu ar trebui să se întâmple așa nicăieri, este total reprobabil. Întoarcem lumea cu fundul în sus”, a declarat Doina Frunzăverde, adăugând că profesorii acuzaţi şi-au dat demisia din universitate şi „nu vor mai profesa niciodată”. Declarația le-a dat-o jurnaliștilor din presa centrală după ce a ieșit de la audieri.

Comments

 1. Chiar ma gandeam cum de se loaga doar de FSEA si nu de inginerie. Cum de nu se spune nimic de Manescu de la inginerie cu Rezistenta materialelor. Manescu era seful lor cand venea vorba de spaga. Avea tarif clar de 100 EU ptr cei care nu aveau prezente si 50 Eu ptr cei care veneau la curs si laborator. Nu conta daca vrei sa inveti sau nu. Daca nu erai pe lista, picai examenul. Avea in fiecare an un “collector” din randul studentilor care ii preda inainte de examen banii si lista. Acest scenariu se repeta an de an. Se spune ca Manescu a fost scos fortat la pensie cu noua lege si nu au vurt sa il mai lase sa se intoarca, iar el ca raspuns le-a facut o plangere la DNA, iar acesta este efectul.

 2. oana franti says:

  Dar de diplomele de la ‘Spiru Haret’ nu se ocupan imeni? Acolo este si mai tare!!! Se stie doar.

 3. eu says:

  ciudat cum tot vin mailuri…ciudat ca fostii studenti vorbesc ca au dat spaga… misto a mai fost cand au luat diploma fara sa fi mers la cursuri

 4. Flavius D says:

  Ce a facut Manescu acolo e deja istorie, dar “studentinginerie” te-ai cam dus fals, nu acela era tariful, ci doar de 50. Iar daca vroiai sa inveti, puteai fara nici o problema, ba chiar au fost foarte multi studenti la olimpiada de rezistenta si s-au intors cu rezultate foarte bune.
  Daca aveai putin sange in instalatie iti dadeai numele, sau iti este frica sa nu se afle ca si tu ti-ai luat diploma pe bani, ca sa nu mai vb de examene?
  Sau esti cumva un “cadruinginerie”?
  La fel de bine sub anonimat pot spune si eu ca “cutarescu” mi-a cerut 10.000 de coco ca sa trec prin facultate ca gasca prin apa….

 5. noi says:

  sa trezit si rectorita sa dea declaratii, cand stia de tot ce se intampla, mai ales ca ea cu baronul local frunzaverde iau invatat pe toti cum sa ia mita, 3/4 din spagi ajungeau in buzunarele lor. Hahahah ahaahahaha, dar ca de obicei vor scapa.Si lantul se va intari si mai mult, 80% din profesori de la eftimie murgu sunt mana dreapata si stanga a doamnei rector si baronului local, este singura universitate care face renovari in decembrie la niste preturi mult peste valoarea normala a lucrarilor facute, dar probabil ca nu se pune nimeni sa verifie cum sau castigat licitatiile pentru renovari, asa e mai bine bagi bani in buzunar.