OFICIAL. ARACIS a penalizat universitatea din Reșița. Grave probleme depistate la UEMR!

Calitatea învățământului universitar reșițean este în continuare pusă la îndoială atât de opinia publică, cât și de specialiștii care analizează și acordă calificative în mediul academic. Problemele depistate de aceștia sunt extrem de grave și recomandă îndreptarea de urgență a lucrurilor. Mai mult decât atât, evaluarea se reia obligatoriu în decurs de un an.  

Corupția a depunctat serios Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița. Cei din comisia ARACIS au semnalat probleme grave de management, precizând că există lacune grave în structurile manageriale.

Express de Banat prezenta recent faptul că universitatea a primit grad de încredere limitat din partea forului autorizat să evalueze instituțiile de învățământ superior. Documentul oficial însă n-a fost mediatizat. Cotidianul online a intrat în posesia documentului, pe care îl prezintă în exclusivitate.

CITEȘTE ȘI:  Universitatea din Reșița, singura din țară depunctată de ARACIS. Penalii au coborât ștacheta!

Așadar, în actul oficial se precizează faptul că în urma cazurilor de corupție din vara anului trecut, situația nu este tocmai demnă de o instituție de învățământ superior, care se presupune că trebuie să formeze specialiști.

„Universitatea Eftimie Murgu din Reșița prezintă, la ora actuală, grave probleme din punctul de vedere al capacității instituționale cu privire la structurile manageriale, motiv pentru care comisia de evaluare externă propune acordarea calificativului grad de încredere limitat, se arată în raportul ARACIS. Mai exact, asta înseamnă că lucrurile merg rău la UEMR, calificativul fiind penultimul care poate fi acordat pe scara ierarhică.

Vezi AICI lista univeristăților evaluate de ARACIS!

Mai departe, ARACIS vine cu o serie de recomandări pentru îndreptarea situației. „Analiza cauzei care a dus la gravele probleme din punctul de vedere al capacității instituționale cu privire la structurile manageriale și identificarea căilor de remediere a neconformităților generate de aceste probleme. Intensificarea eforturilor pentru îmbunătățirea capacității financiare a universității, prin atragerea de surse de finanțare alternative”.

După un an de la finalizarea evaluării, UEMR este obligată să depună la ARACIS un raport în care să dovedească îndeplinirea cerințelor prevăzute în planul de măsuri, pentru ca activitatea să poată atinge nivelul standardelor educaționale în vigoare.

Important de precizat este faptul că ARACIS a vizitat universitatea înainte de amplul scandal de corupție, moment la care gradul propus a fost de „încredere ridicată”. Depunctarea serioasă a venit după ce, pe data 9 iulie, UEMR a fost luată cu asalt de mascați. Atunci, birourile mai multor dascăli au fost percheziționate. În urma acțiunii DGA, instrumentate de la nivel central, mai mulți profesori universitari au fost trimiși în judecată. Până la momentul actual, aceștia au fost deja condamnați de prima instanță de judecată.

Condamnări cu executare în dosarul de corupție de la „Eftimie Murgu”!

Între timp, conducerea universității s-a schimbat, dar problemele de imagine sunt la fel de grave! În această perioadă, la UEMR procesul electoral este încă în derulare, urmând a fi aleasă conducerea Senatului. Pentru funcția de președinte sunt depuse două candidaturi, cea a Doinei Frunzăverde, care și-a manifestat dorința de a fi în continuare la cârma celui mai important for al UEMR, și cea a profesorului univ. Sava Ianici, care în ultimii ani a stat departe de problemele manageriale din cadrul universității. Acesta pornește ca favorit în competiție, fiind susținut de dascălii care nu își doresc fuziunea cu Universitatea de Vest din Timișoara.