Patru licee cu titluri de excelență!

Un concurs organizat de Consorțiul Regional pentru Învățământ și Ocupare Vest (CRIO-VEST), desfășurat pe parcursul acestui an, s-a finalizat cu patru diplome de excelență pentru unitățile de învățământ liceal din Caraș-Severin.

CRIO-VEST a lansat invitația la începutul acestui an liceelor de profil tehnologic și profesional din județ de a participa la o competiție de evaluare amănunțită a școlilor. De la resurse până la parteneriate, liceele din județ înscrise în concurs, patru la număr, au fost monitorizate de către o comisie, un audit extern, format din reprezentanți ai AJOFM, ai sindicatelor, Consiliului Județean, primăriilor, inspectoratelor școlare și comitetelor locale de dezvoltare a parteneriatului social. Această competiție s-a desfășurat la nivelul zonei de Vest, în total fiind înscrise un număr de 19 licee din Arad, Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș.

Am dorit să le oferim autorităților regionale, prin acest mecanism al Titlului de Excelență, un punct de vedere asupra învățământului profesional și tehnic desfășurat în zona de Vest. Putem să contribuim la politicile de dezvoltare regională prin acest învățământ. Mecanismul acesta a apărut pentru că într-o analiză pe 10 ani de zile am realizat că numărul tinerilor ce s-au îndreptat spre învățământul profesional și tehnic s-a redus la jumătate. De altfel, există riscul să dispară calificări sau domenii din oferta acestui tip de învățământ, dispar unități școlare, pe când economia cere personal calificat”, a explicat Ildiko Pataki, prim-vicepreședinte al CRIO Vest.  „Consorțiul acesta vine să stimuleze învățământul din Caraș având o ofertă de înscrieri a școlilor în acest concurs în baza a patru arii de excelență: spirit inovator și viziune, dezvoltarea resurselor, parteneriate cu piața muncii și comunitatea și relevanța ofertei de formare profesională”, a explicat vicepreședintele Consiliului Județean, Ionesie Ghiorghioni.

directori scoli directori scoli

Premii pentru liceele cărășene

La nivelul județului, diplome de excelență a primit Colegiul Tehnic Cărășan, pentru parteneriatele cu piața muncii și comunitatea. Unitatea de învățământ a aplicat pentru toate cele patru arii de excelență, comisia acordându-i-l pe acesta pentru mai multe aspecte care merg cu deviza liceului: toți împreună pentru o comunitate puternică. Tot pentru această arie a primit diplomă de excelență și Liceul Tehnologic „Sfântul Dimitrie” din Teregova, de doar trei ani în rândul unităților de învățământ liceal, dar foarte activ în colaborarea cu comunitatea și agenții economici din zonă. Al treilea colegiu premiat pentru parteneriate a fost Colegiul Economic al Banatului Montan, cel care s-a înscris în competiție și pentru inovație, însă nu a primit diplomă de excelență. Ultimul liceu din județ înscris în concurs a fost Liceul Bănățean Oțelu Roșu, cel care a primit titlul de excelență în relevanța ofertei de formare profesională, tocmai pentru analiza realizată de către liceu an de an, pentru a vedea ce calificări se pliază pe piața muncii. De altfel, liceul și-a îndeplinit planul de școlarizare în proporție de 100 la sută ani la rând.

Cu toate aceste diplome, inspectorul școlar general, Paul Șușoi, a ținut să le precizeze tuturor că principalii importanți în întregul sistem de învățământ nu sunt proiectele și planurile, ci elevii. „Noi avem darul să facem prezentări, rapoarte, propuneri, idei, dar toate aceste lucruri mi-aș dori să se materializeze asupra copiilor. Am văzut aici câtă desfășurare de forțe și mi-aș dori să se regăsească toate acestea în ceea ce vor face copiii pe viitor. Pe ei trebuie să îi motivăm, să știe de ce e bine să urmeze o meserie, să știe că ceea ce fac ei este desprins din realitate”, a explicat Paul Șușoi, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin.

Comments

  1. Anunt in ziar says:

    Agentia de Publicitate Metropolitan Maxpress Adv va ofera posibilitatea publicarii anunturi ziare Dambovita.
    Anunturi Raid Dambovita,  Raid anunturi, Raid online anunturi, Cum public un anunt in Raid, Raid Dambovita anunturi, Raid de Dombovita anunturi.
    Deasemenea puteti publicare anunturi Jurnal de Dambovita, Jurnal de Dambovita anunturi, Jurnalul de Dambovita publicare anunt.
    Ziarul Semnal de Dambovita anunturi, Anunturi Semnal de Dambovita, Mica Publicitate Semnal de Dambovita