Nu vor mai fi tăiați brazi de Crăciun!

După ce  defrișările suspecte din interiorul Parcului Național Semenic au lăsat culmi întregi fără arbori, reprezentanții Direcției Silvice Caraș-Severin au decis ca, pentru acest Crăciun, zona Văliug-Semenic să rămână neatinsă.

Astfel, nicio mașină care va transporta brazi nu va mai avea voie să coboare din munte. Ocolul Silvic Văliug va monitoriza atent ca această măsură să fie respectată. Se vor efectua controale pe toată perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, pentru a evita orice tentativă de exploatare ilegală a brazilor. Hotărârea a fost luată după ce, spun reprezentanții Direcției Silvice, mass-media locală a judecat și mediatizat prea tare tăierile de arbori care au ,,chelit” hectare întregi de pădure. Măsurile luate pentru această iarnă, chiar dacă au la bază mai degrabă imaginea instituției decât protejarea și conservarea masei lemnoase din zonă, nu pot fi văzute decât ca fiind binevenite.

Exploatarea brazilor de Crăciun va fi inițiată la începutul lunii decembrie. Tot atunci, aceștia vor fi disponibili pentru cumpărători în piețele din Reșița, Anina, Băile Herculane, Caransebeș; în principiu în aceleași localități în care au fost vânduți brazi și în anul precedent. Cu toate că Direcția Silvică a hotărât ca zona Văliugului să fie ,,iertată” de tăieri, reprezentanții instituției vor păstra tradiția, numărul de brazi pe care l-au pus la vânzare și până acum rămâne valabil. Pentru aceasta, vor fi suplimentate tăierile de brazi în celelalte ocoale silvice din județ. Un număr de 2500 de conifere vor coborî din pădurile cărășene, special pentru sărbătorile de iarnă.

,,Nu am stabilit exact programul în care se vor desfășura tăierile. Până acum știm că vom avea 2500 de brazi, ca și anul trecut. Probabil vom tăia brazii spre începutul lunii decembrie, pentru a nu-i tăia prea devreme. Am luat decizia ca la Văliug să nu mai tăiem nimic, având în vedere că peste tot suntem blamați și pozați cu treaba asta a defrișărilor, dar suplimentăm de la celelalte ocoale, ca în total tot 2500 de brazi să punem la dispoziție. Prețul fiecărui brad în parte se va aproba în Comitetul Director de săptămâna viitoare, dar cu siguranță prețurile vor fi la același nivel ca și anul trecut. După 4 sau 5 decembrie vor ajunge în piețe brazii, pentru a fi o dată cât mai aproapiată de Crăciun. Atunci vom stabili și numărul de pomi care îi revine fiecărui Ocol Silvic în parte”, a declarat Ștefan Stănescu, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin.

Foto; www.jurnalul.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/