FOTO. O nouă ediție a celei mai mari și inedite lecturi publice organizate în România. Poemele lui Nicolae Popa, lecturate în cadrul ConCentrica

Joi, în Piața Libertății din Timișoara, au fost lecturate poemele scriitorului timișorean Nicolae Popa. Textele provin din integrala „La noi, în Eden”, editată de Biblioteca Județeană Timiș în anul 2020. ConCentrica a ajuns anul acesta la cea de-a șasea ediție. 

Elevii de la mai multe școli din Timișoara au fost cei care au lecturat poemele scriitorului și pictorului timișorean Nicolae Popa.

„Am ajuns la următorul concept: ideea de a se citi din cărțile editate de Biblioteca Județeană Timiș, integrale, poetice cel mai adesea, ale poeților timișoreni dispăruți. Anul trecut, în plin an pandemic, ne-am axat oarecum pe proiecte editoriale, nemaiputând face manifestările pe care le făceam înainte. Și unul dintre proiecte a fost integrarea poetică de 500 de pagini La noi, în Eden a poetului și pictorului Nicolae de Popa, dispărut în 2007. Este o poezie extrem de ironică, acidă, de suprarealistă. El reprezintă, din acest punct de vedere, vârful unei tendințe la nivelul poeziei timișorene. A trăit aproximativ 70 de ani și a lăsat în urmă o operă reală, reprezentând unele dintre ultimele vârfuri ale boemei timișorene, fenomen care după anul 2010 s-a cam stins, lăsând loc unor altor fenomene literare.”, a declarat scriitorul Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș.

Tudor Crețu mai spune că Nicolae Popa, deopotrivă și pictor, este unul dintre puținii poeți care au reușit să cultive pitorescul bănățean la nivel poetic semnificativ.

„Poezia lui, așa cum se prezintă astăzi, pare și extrem de lumească, și extrem de nelumească. Este unul dintre puținii poeți care a reușit să cultive la nivel semnificativ, nu doar la nivel de culoare locala, nivel poetic semnificativ, pitorescul bănățean. Și are și poezii care sunt de pe altă lume efectiv, un fel de pulsații care par un fel de de percepție extrasenzoriala. Merită adus în memorie, mai ales că în lumea culturală a Timișoarei este poate cumva cel mai semnificativ. Nu sunt mulți care să fi ilustrat în doua limbaje artistice complet diferite, cuvânt și imagine.”, a mai spus Tudor Crețu.

Anul trecut, ConCentrica s-a desfășurat într-un spațiu restrâns, cu prezența fizică a 50 de persoane, toate cu mască de protecție. „Nu ne rezumăm la cei care participă oricum la evenimente culturale, aducem oameni din medii aparent opuse ideii de lume culturală, în ideea de a le oferi un eveniment viu, de a le oferi automat și un contact pe bune cu cultura care poate să îi schimbe sau să constituie cel puțin o amintire.”, a concluzionat directorul BJT.

ConCentrica a fost organizată prima dată în 2016, iar atunci s-a citit integral volumul O casetă cu șerpi, de Petre Stoica. Evenimentul a adunat o mie de oameni și a fost cel mai mare organizat în ultimii 10 ani de Biblioteca Județeană Timiș. Prima ediție a ConCentrica a marcat începutul unor serii de evenimente în care numele este dat de structura spațiului, cu alte cuvinte, participanții sunt dispuși în funcție de structura spațiului respectiv.

CITEȘTE ȘI: S-a întors „Fila pandemiei”, la Timișoara. Medicii și pacienții vindecați de Covid-19 au citit fragmente din presa veche despre alte epidemii

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/