S-a întors „Fila pandemiei”, la Timișoara. Medicii și pacienții vindecați de Covid-19 au citit fragmente din presa veche despre alte epidemii

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

La Timișoara a fost reluată seria evenimentelor organizate de Biblioteca Județeană „Sorin Titel”, cea a lecturilor în spații publice. Astfel, în Piața Sfântul Gheorghe din centrul orașului, mai mulți medici și pacienți care au trecut prin infecția cu Covid-19 au fost invitați să citească fragmente din trecut care au surprins alte epidemii cu care s-a confruntat lumea.

„Ne revenim, să zic așa, nu numai noi ca bibliotecă și ca organizatori de acțiuni de promovare a lecturii publice. «Fila» din acest an, care e la a treia ediție manifestarea, are ca specific următorul lucru: lectura de presă istorică. Și se citește din acea perioadă de sfârșit a pandemiei de gripă spaniolă. Deci, descoperim trecutul.”, a declarat directorul Bibliotecii Județene „Sorin Titel”, Tudor Crețu.

La fel ca acum, și atunci, presa relata despre restricții, reacții ale oamenilor, dar și tratamente pentru combaterea virusului.

„Tot felul de reacții, de la cum se poate trata cu alcool boala, până la faptul că se iau măsuri prostești și că se urmărește combaterea libertății de fapt, nu a epidemiei. De la opiniile medicilor până la misterul bolii și reacția socială și chiar antisocială la starea de criză.”, a mai spus Tudor Crețu.

Printre cei invitați să lectureze din presa istorică au fost medicii Dorel Săndesc, șeful secției ATI de la Spitalul Județean, și Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

„Mă bucur că sunt astfel de evenimente pentru că lectura reprezintă principala modalitate prin care au, am depășit mai ușor această perioadă de pandemie. Am fost nevoiți să stăm în casă, oamenii au stat și au citit și au putut intra într-o altă viață, viața cărții.”, a spus Virgil Musta.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

La rândul său, Dorel Săndesc a apreciat evenimentul, mai cu seamă corelarea vremurilor actuale cu epidemia din 1918.

„Mă bucur, văd că biblioteca e foarte inventivă și continuă această abordare. Descoperim acum ceva ce am avut tendința să uităm: să apreciem tot ce avem. Ce extraordinar e să vă văd fața, mult timp nu mi s-a părut nimic remarcabil în asta. Cred că asta e una din lecțiile mari, o lecție majoră pe care o avem, să ne bucurăm de tot, să nu ignorăm firul de iarbă care crește între fisurile asfaltului și să ajungem din nou la profunda înțelepciune a lui Dostoievski care a spus că oamenii spun că sunt nefericiți pentru că nu știu că sunt fericiți.”, a declarat Dorel Săndesc.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/