Regulile de finanțare pentru proiectele culturale ale județului, aprobate de CJT

Consilierii județeni au aprobat, miercuri, noile reguli care stau la baza obținerii de finanțare nerambursabilă din bugetul județului de către organizatorii evenimentelor culturale. Banii vor putea fi accesați în baza unui ghid de eligibilitate aprobat de aleși. 

Abia acum, la jumătatea anului, CJT aprobă ghidul de eligibilitate pentru finanțarea nerambursabilă din fonduri publice a proiectelor de cultură și tineret din județ. Pot primi bani cei care organizează spectacole de teatru, dans sau muzică, pentru documentarea sau cercetarea patrimoniului, dansuri populare, meșteșuguri, educație sau formare profesională.

Proiectele pot primi o finanțare maximă cuprinsă între 30.000 și 300.000 lei, cu o contribuție proprie de până la 30%. Un proiect poate obține la evaluare maximum 100 de puncte, în funcție de calitatea artistică sau tradiția evenimentului. Se obțin multe puncte pentru cei care derulează evenimentul în mediul rural. În plen, aleșii au aprobat și câteva amendamente la ghidul de eligibilitate. 

„Primul amendament – se implementează în zone defavorizate cultural și promovează patrimoniul cultural local și/sau promovează personalități locale. Continuitatea acțiunii, câte ediții anterioare are proiectul, se modifică cu următoarea formulare: sustenabilitatea proiectului unde aplicantul va răspunde dacă proiectul are potențial de creștere și/sau dezvoltare, dacă proiectul este racordat la strategia culturală CJT 2018-2022. CJT pune la dispoziția solicitanților, prin publicare pe site, grila de acordare a punctajelor și procesul-verbal al comisiei, pentru a se formula contestația. Totodată, beneficiarii se obligă să folosească și alte elemente de identitate vizuală, de exemplu, brandul județului, dacă CJT îi va notifica în acest sens.”, a spus Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJT.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Unul dintre consilierii județeni ai Timișului a atras atenția că întreaga procedură care vizează acordarea acestor sume presupune… prea multe hârtii.

„Sloganul suprem este «zero hârtii». Sunt extrem de multe documente care se cer și parcă e făcut în ciuda ideii de digitalizare. Sunt extrem de multe hârtii care trebuiesc elaborate pentru a face repartiția și deconturile acestor sume.”, a atras atenția Petru Andea (PSD).

Săptămâna viitoare, consilierii județeni vor fi chemați să voteze și ghidul de eligibilitate pentru proiecte sportive care ar urma să obțină finanțare nerambursabilă din bugetul județului.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/