O femeie de 64 de ani, salvată de medicii de la Județeanul din Timișoara, în urma unei intervenții – premieră națională

untitled design set 970x90 px

Pentru prima dată în România, la Spitalul Județean din Timișoara, medicii au efectuat cu succes o procedură de implantare a unui dispozitiv intrasacular de deviere de flux într-un anevrism cerebral intracranian. Pacienta suferise  două anevrisme cerebrale, iar acum se află în afara oricărui pericol și urmează să fie externată. 

Pacienta, o femeie în vârstă de 64 de ani, a suferit două anevrisme cerebrale, dintre care unul probabil rupt, cu hemoragie subarahnoidiană abundentă, dar cu examen neurologic normal și cefalee puternică. Medicii de la Spitalul Județean din Timișoara au fost nevoiți să trateze ambele anevrisme cerebrale – unul cu tehnica clasică de plasare de coiluri în sacul anecrismal, iar al doilea prin tratarea cu acest dispozitiv intrasacular. Al doilea anevrism era neabordabil neurochirurgical din cauza imediatei vecinătăți cu trunchiul cerebral, structură anatomică vitală, explică doctorii. Lipsa acestei intervenții de urgență ar fi fost fatală.

„Procedura a fost efectuată de o echipă condusă de medicul neuroradiolog intervenționist Cristian Mihalea (CHU Bicetre, Paris) și medicii Spitalului Județean Adrian Tutelca, Cătălin Juratu, Dana Crisenescu și Adrian Popica, din cadrul compartimentului  radiologie intervențională. Procedura marchează o nouă etapă în neuroradiologia intervențională românească, deoarece acest tip de dispozitiv reprezintă vârful tehnologic actual la nivel mondial în tratamentul minim invaziv al anevrismului cerebral.”, au transmis reprezentanții Spitalului Județean Timișoara.

publicitate ziar expresb 1000x100

Astfel de proceduri trebuie efectuate cât mai repede, pentru că în primele 48 de ore resângerarea unui anevrism rupt poate fi fatal. Pacienta se află în afara oricărui pericol, iar zilele următoare va fi externată la domiciliu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/