Numărul consilierilor școlari, insuficient pentru nevoile din Timiș. Probleme sunt mai ales în mediul rural

school 649390 1280

E deficit de consilieri școlari în unitățile de învățământ din Timiș, avertizează inspectorul general Marin Popescu. Potrivit acestuia, consilierii sunt esențiali în planul privind combaterea violenței în școli. 

În cel de-al doilea semestru al anului școlar trecut, peste 40 de cazuri de violență au fost raportate inspectorilor în unitățile de învățământ din județ. Începând din toamnă, inspectorii le-au cerut dascălilor și diriginților să fie cât mai prezenți printre copii, nu doar în timpul orelor, ci mai cu seamă în pauze. O responsabilitate majoră au și consilierii școlari, pe partea de comunicare cu elevii, însă numărul lor este insuficient pentru a acoperi nevoile județului.

CITEȘTE ȘI: Al treilea caz de violență în școală, într-o singură lună, în județul Timiș. Polițiștii au întocmit dosar penal

„Județul Timiș are nevoie de un număr dublu de consilieri școlari. Avem în jur de 80 acum care gestionează 197 de unități cu personalitate juridică. Și nu mă refer la cele 591 de unități în care are loc procesul didactic, adică sunt elevi. Nu putem să acoperim necesarul, profesorii consilieri trebuie să stabilească o comunicare bună cu elevii, să consilieze elevii, cadrele didactice, părinții și să fie un sprijin pentru directorii unităților de învățământ și în plus trebuie să și predea. Sunt unități de învățământ în zona rurală mai ales care nu au consilieri școlari, se bazează atunci când au nevoie de o consiliere pe sprijinul pe care îl obțin de la unitățile de învățământ special în baza unui parteneriat pe care îl încheie. Cu alte cuvinte, așteptăm debutul noului an școlar pentru deblocarea posturilor pentru a le introduce în sistemul preuniversitar la personalul didactic.”, a declarat Marin Popescu, inspectorul școlar general de Timiș.

Datele oficiale ale Inspectoratului de Poliție Timiș arată că în ultimul an școlar au fost înregistrate 11 infracțiuni, dintre care 8 în școli, iar 3 în zonele adiacente. Cele mai multe au fost acte de violență produse de elevi, în mediul urban.

CITEȘTE ȘI: Cyberbullyingul, în creștere în rândul elevilor. Ce îi face pe copii să fie violenți la școală?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/