Primăria Timișoara a pregătit proiectul prin care vrea să interzică utilizarea plasticului la evenimentele pe care le organizează și avizează

tacam plastic

Proiectul de hotărâre privind interzicerea utilizării obiectelor din plastic de unică folosință la evenimentele avizate și organizate de Primăria Timișoara a fost pregătit, astfel că urmează să fie supus votului aleșilor locali. Dacă proiectul va fi aprobat, organizatorii acțiunilor vor folosi doar produse reutilizabile și biodegradabile.

Pe masa Consiliului Local Timișoara va sta, în următorul plen, un proiect de hotărâre cu privire la interzicerea utilizării obiectelor de unică folosinţă din plastic în cadrul evenimentelor pe care le avizează/organizează Primăria Timişoara, precum și instituţiile subordonate, dar și societăţile aflate în subordinea consiliului local. Despre această intenție a primăriei a vorbit, încă de la începutul lunii, consilierul local USRPLUS Aida Szilagyi, astfel că, recent, a fost pregătit și un proiect de hotărâre. Totul cu scopul de a se respecta o directivă europeană în acest sens.

Din documentația postată pe site-ul instituției aflăm că Primăria Timișoara vrea să interzică utilizarea obiectelor din plastic începând cu data de 1 decembrie 2021. În aceste condiții, se vor putea folosi doar produse reutilizabile și biodegradabile.

leader board 728 x 90 px

Începând cu 1 decembrie 2021 nu se vor mai utiliza produse din plastic de unică folosinţă în cadrul evenimentelor de orice natură (târguri, festivaluri, concerte, competiţii sportive, evenimente culturale, activităţi sezoniere cu caracter recreativ în parcuri, manifestaţii de orice fel) pentru care este necesar avizul Primăriei Municipiului Timişoara sau a acţiunilor (workshopuri, seminarii, instruiri, întâlniri, şedinţe) pe care aceasta şi instituţiile subordonate, respectiv societăţile aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Timişoara le organizează şi desfăşoară. În cadrul acţiunilor se vor utiliza exclusiv produse confecţionate din materiale reutilizabile şi/sau biodegradabile”, scrie în proiectul de hotărâre.

Reprezentanții Primăriei Timișoara arată că, în data de 3 iulie 2021, a intrat în vigoare directiva Uniunii Europene care reglementează interzicerea obiectelor confecționate din plastic, de unică folosință. Aceasta are ca obiective introducerea de noi reguli privind produsele din plastic de unică folosinţă, prevenirea şi reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, în special a mediului marin şi asupra sănătăţii umane.