Notarul public din Ramna s-a îmbogățit pe spatele clienților. Ce sistem folosea să îi fenteze?

 

Deși ar fi trebuit să servească intereselor cetățenilor, notarul public a construit un adevărat sistem prin care să își tragă în piept clienții, luând sume fabuloase de pe spatele oamenilor neștiutori. Riscă acum ani grei de închisoare, iar în prezent este în arest preventiv.

Keller Wanda Kuki este acuzată de complicitate la înşelăciune, fals intelectual şi abuz în serviciu. Alături de notar, și Gheorghe Racolța este pus de procurori sub acuzare sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la abuz în serviciu.

La data de 30 octombrie 2015, inculpaţii, aflaţi în stare de reţinere, au fost prezentaţi cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Timişoara, care a admis cererile şi a dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile pe numele acestora.

Cum fentau clienții?

1000x100 casa brutarului

Începând cu primăvara anului 2013, inculpatul Racolţa Gheorghe, în calitate de mandatar al unor persoane vătămate, a achiziţionat terenuri agricole pe raza comunei Berzovia, judeţul Caraş-Severin, în baza unor acte false întocmite cu complicitatea notarului public Keller Wanda Kuki, inducând astfel în eroare reprezentanţii persoanelor vătămate. Prejudiciul astfel cauzat, în valoare de 531.890 lei, reprezintă sumele pe care inculpatul le-a primit în vederea achiziţionării acestor terenuri, cu privire la care s-a stabilit ulterior că au mai fost vândute altor persoane.

Astfel, la cabinetul inculpatului Keller Wanda Kuki au fost încheiate promisiuni de vânzare-cumpărare, procuri speciale, contracte de vânzare-cumpărare, declaraţii de încasare a preţului, deşi vânzătorii fie nu mai erau în viaţă, fie nu au fost prezenţi şi nu au semnat actele respective, acestea fiind semnate în fals de inculpatul Racolţa Gheorghe sau de alte persoane.

De asemenea, întrucât în cursul lunii martie 2014 legislaţia privind vânzarea terenurilor agricole extravilane s-a modificat, fiind necesară o adeverinţă privind îndeplinirea formalităţilor exercitării dreptului de preempţiune, inculpatul Racolţa Gheorghe a convenit cu notarul public Keller Wanda Kuki să modifice o parte din actele întocmite şi să înlocuiască registrul notarial în care acestea erau trecute cu alte acte, respectiv să întocmească promisiuni de vânzare-cumpărare antedatate, care nu au fost semnate de vânzători, ci de către acesta din urmă.

„Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, susțin procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara.

Comments

  1. Notarul public din Ramna s-a îmbogățit pe spatele clienților. Ce sistem folosea să îi fenteze? - Agenda Primarului says:

    […] La data de 30 octombrie 2015, inculpaţii, aflaţi în stare de Sursă știre […]