Antreprenorii români mai aproape de cei cu nevoi speciale. Puntea de legătură – Asociația Newco și Amicii, promotorii politicii de incluziune socială în România
Asociația formată din 12 membri dezvoltă constant acțiuni de capacitare a forței de muncă din rândul categoriilor de persoane cu nevoi speciale cu sprijinul Centrului de Consiliere și Mediere a Persoanelor cu Dizabilități și de asemenea prin aportul psihologic de specialitate pentru a-i ajuta să se integreze mai ușor în societate și să conștientizeze normalitatea din viața acestora prin contribuția lor la dezvoltarea socială.
Maria Tănase- fondator și președintele asociației Newco și Amicii vorbește despre eforturile și munca continuă depusă în susținerea acestui amplu proiect:
„Asociația Newco pe lângă faptul că integrează persoane cu dizabilități în propria unitate, facem și consiliere sau încercăm să ajutăm, să mentorăm și alte ONG-uri să devenim mai numeroși cei care se implică în economia socială. Deci, avem activități atât pentru beneficiarii interni cât și pentru beneficiarii externi sau potențialii beneficiari care ar avea nevoie.
Mai nou în legea 216, legea economiei sociale s-a lansat conceptul de anteprenoriat social. Către acest lucru vrem să mergem și noi. Noi suntem ONG, dar o marcă socială poate fi și un SRL. Economia socială presupune anteprenoriat social și alt profil social deci, este un antreprenoriat cu tentă socială și nu atât prin activitate cât prin structura internă. Antreprenoriatul social presupune un antreprenor care deține 100% dintr-o companie, 90% îl redirecționează beneficiarilor, deci este clar caritate. Este de fapt, cum se traduce într-un limbaj mai natural este un antreprenor cu o vocație, cu anumite talente antreprenoriale și prin vocația sa îndeplinește efectul caritabil, efect social. Nu e până la urmă business, este un business social. Este un concept atât de nou încât parcă nici nu știm unde să-l încadrăm.”
Depășind provocările, barierele societății care în acest domeniu se află încă în faza „tânără”, Maria Tănasa a mai adăugat:
„În ceea ce privește persoanele cu nevoi speciale mai depinde foarte mult dacă sunt peste 45 ani, sub 25 ani, depinde de gradul de handicap, nu tote persoanele cu dizabilități au și certificate pentru că și aici este o problemă foarte mare, deoarece există cazuri foarte grave. De exemplu un om fără o mână nu i se dă gradul pentru un ajutor sau măcar să fie încadrat ca și persoană pentru handicap. Am avut un băiat, chiar ultimul beneficiar care a venit din exterior și își dorește foarte mult un loc de muncă și chiar ne gândeam să-l recomandăm, dar am vrea să și venim în CV cu acest ajutor și e un tânăr evident cu nevoi speciale din toate punctele de vedere și nu îi dau certificatul. Deci, oamenii aceștia se confruntă cu atât de multe provocări, cu atât de multe piedici. Dacă noi trebuie să mergem la primărie să ne plătim impozitul deja ni se pare greu. Imaginați-vă un om care nu știe ce înseamnă ghișeu, dosar, dosar plic, ștampile și îl pui pe drumuri când el abia face câțiva metrii și totul reprezintă o victorie. Aici încercăm să-i ajutăm noi, să intervenim, să îi dăm noi câteva telefoane, să facem cereri, să încercăm să rezolvăm situația tocmai pentru a deveni tentant pentru un angajator”
Asociația Newco și Amicii cu suportul grupului de firmă Centro Grup are în cadrul asociației și o unitate lucrativă care lucrează și realizează produse de cosmetică hotelieră pentru domeniul HORECA.