Noi comori culturale au fost descoperite și în acest an.

traditii 2

Festivalul concurs „Tradiții-cărășene” a fost un real succes și în 2023, dar povestea nu se oprește aici. Proiectul își continuă drumul spre descoperirea de noi talente, în județul Caraș-Severin și în 2024.

„Tradiții cărășene”, concursul închinat culturii populare, ajuns la cea de-a doua ediție, a fost magnetul care și în acest an a atras zeci de noi tinere talente, din întreg județul Caraș-Severin.

Iubitorii culturii populare au asistat la această sărbătoare a tradițiilor cărășene, reuniți în 8 zone geografice: subzona Bozovici, subzona Reșița,  subzona Bocșa, subzona Oravița, subzona Caransebeș, subzona Herculane, subzona Moldova Nouă și subzona Oțelu Roșu. Casele de Cultură din cele 8 zone au fost neîncăpătoare și totul doar pentru a descoperi tinere talente și pentru a constatata, încă o dată, dragostea și prețuirea față de valorile tradiționale, a participanților.

traditi m9

Un exemplu al frumosului a fost dat în Parcul Central din Băile Herculane Festivalul,, Tradiții Cărășene ” unde profesorul Ana Doina Zeicu a deschis evenimentul, cu poezia lui Adrian Păunescu,, Capodopera de pe Cerna”, poezia simbol a stațiunii. În rândurile de mai jos vă prezentăm una dintre poeziile scrise de Ana Doina Zeicu – profesor Liceul Tehnologic,, Nicolae Stoica de Haţeg “, din Mehadia, o poezie în grai bănățean:
„Vin cuscri”
-Fato, ia scoace-ți zăstrea din orman
Șî chichește-o pă divan
În soba bună dă la drum
Că-ți vin socrii tai acu’.
Nu ce zuita de ponievi și de măsaie,
Dă ăle mai frumoasă straie,
Dă opreg,de cătrânță și ciupag,
Pă care bună-ta ți le-o țăsut cu atâta drag.
-Duce fuga-n pivniță bărbace,
Din butoniu dă flăgari, răchie veche scoace,
Să-i primim pă cuscri noști cum să cuvine
Cu beutură și mișpaisuri bunie.
Și să-l cemăm pe văru’-miu cu torogoata,
Din suflet să ne cânce toată noapcea,
Că doar odată mi se-mpreună cu dragu’ ei fata
Șî vreau să fie fericită,țușe-o mama!”

traditii 3

Programul festivalului, ce a stat sub organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin și a Consiliului Județean, a fost împărțit atât pe categorii de zonă, vârstă, dar și pe secțiuni diferite, printre care se numără:
1. Secțiunea coregrafie
2. Secțiunea muzicală
3. Secțiunea poezie în grai bănățean și teatru popular
4. Subsecțiunea expoziții – colecții
5. Secțiunea Gastronomie

La Reșița va avea loc faza finală a concursului „Tradiții cărășene”. Evenimentul este programat pentru joi, 19 octombrie 2023, de la ora 18.00, la Sala Polivalentă din Reșița.

De asemenea, și 25 de voluntari ai ATOR Banatul de Munte au fost prezenți la Gala festivalului-concurs “Tradiții cărășene”, fiind implicați în organizarea acestui eveniment important pentru promovarea portului, tradițiilor și gastronomiei specifice Banatului de Munte.

traditii 1

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/