Noi cazuri de pestă porcină în județul Timiș, la mai puțin de o lună de la stingerea tuturor focarelor

Cadavrele a trei mistreți, găsite la circa 100 de metri unul de celălalt pe un fond de vânătoare din județul Timiș, a declanșat din nou alarma. Cel mai negru scenariu s-a adeverit odată cu rezultatele analizelor: cele trei animale aveau pestă porcină africană.

Cele trei cadavre au fost descoperite joi, 21 mai, pe fondul de vânătoare Chevereșu Mare, aparținând Asociației de vânătoare Banat Forest Hunt. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a stabilit că este vorba despre mistreți în vârstă de aproximativ 2-5 ani. Probele prelevate de DSVSA Timiș au arătat existența pestei porcine, fapt confirmat și de I.D.S.A. București.

Prefectul Liliana Oneț a convocat sâmbătă o ședință a Comitetului Local de Combatere a Bolilor pentru a lua măsuri conform actelor normative în vigoare.

CITEȘTE ȘI: Județul Timiș, eliberat de pesta porcină africană. Ultimul focar a fost stins

Astfel, a fost aprobat planul de măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană, fiind stabilită o zonă de protecție de opt kilometri și o zonă tampon de încă cinci kilometri, în care se va face supraveghere.

În zona de protecție de opt kilometri, care cuprinde localitățile: Bacova, Sârbova, Hitiaș, Bazoșu Vechi, Bazoșu Nou, Dragșina și Chevereșu Mare, se vor aplica restricții de circulație a animalelor fără acordul medicului veterinar.

Zona tampon cuprinde următoarele localități: Buziaș, Căpăt, Dragoești, Topolovățu Mare, Topolovățu Mic, Șuștra, Petrovaselo, Recaș, Izvin, Remetea Mare, Bucovăț, Moșnița Veche, Albina, Uliuc, Icloda, Sacoșu Turcesc, Vucova și Otvești.