Finanțarea pentru proiecte culturale se joacă pe scena politică din Timiș! Călin Dobra i-a dat replica lui Cristian Moș: „USR caută nod în papură!”

Președintele Consiliului Județean Timiș răspunde acuzațiilor lui Cristian Moș. Călin Dobra este deranjat de insinuările useristului și argumentează nevoia unui program prin care artiștii independenți să fie sprijiniți pe timp de pandemie. Cristian Moș a scris pe pagina sa de Facebook că suma de 1,5 milioane de lei alocată proiectelor culturale se va îndrepta către firme de partid.

Președintele Consiliului Județean Timiș răspunde acuzațiilor lui Cristian Moș. Călin Dobra spune că useristul a dat dovadă de lipsă de pricepere în administrație și a atacat o măsură care urmărește sprijinirea artiștilor. Prin programul OcroTim, Consiliul Județean a alocat suma de 1,5 milioane de lei pentru finanțarea proiectelor culturale care se vor desfășura în mediul online. Social-democratul spune că Moș joacă un teatru politicianist și caută nod în papură. „Președintele USR Timiș, din pur politicianism, a atacat o inițiativă dedicată oamenilor din cultură. Asta, în condițiile în care CJ Timiș este prima instituție care ia o măsură clară de sprijin pentru aceștia. Un atac injust și neavenit. Totul, din simplul motiv că instituția pe care o conduc, Consiliul Județean Timiș, a pus la punct un program – OcroTim – în cadrul căruia venim cu soluții concrete pentru 8 domenii. Printre ele, cultura, care a beneficiat și de o primă măsură anunțată: 1,5 milioane de lei, bani cu care să finanțăm proiecte, care se vor desfășura în mediul online. Pe domnul președinte al USR îl deranjează că eu cred în susținerea culturii, în special a artiștilor independenți, care în ultimele luni nu au mai activat și au suferit mult din cauză că veniturile le-au scăzut dramatic. Iar reprezentantul «uniunii care vrea să salveze România» caută nod în papură, numai ca să blocheze un proiect salvator. Acest domn, care dovedește o crasă lipsă de pricepere în administrație, își revarsă frustrările politice spre un sector grav lovit de interzicerea evenimentelor. Domnule USR-ist, din respect pentru acești profesioniști, mai bine vă vedeați de treabă sau vă documentați mai temeinic. Măcar puțin.”, a declarat Călin Dobra.

CITEȘTE ȘI: PREMIERĂ. 1,5 milioane de lei pentru proiectele culturale online

Criticile lui Cristian Moș au fost îndreptate către modul în care vor fi direcționați banii. Useristul crede că proiectele vor fi contractate cu firme de partid, motiv pentru care i-a lansat lui Călin Dobra o serie de întrebări referitoare la transparența proiectului și motivul pentru care nu a fost inclus pe ordinea de zi. „Eu cred foarte puternic în susținerea culturii și cred că artiștii sunt o resursă foarte valoroasă pentru un oraș de talia Timișoarei… în special înainte de Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii. Dar nu am încredere nici în CJ, și nici în Călin Dobra. De multe ori am putut vedea că această instituție s-a folosit de nevoile județului pentru a investi în proiecte care fie nu au ajuns la finalizare, fie au fost făcute de mântuială… cu suspiciuni serioase de sifonare de bani. Procesul e simplu: proiectele sunt contractate de firme de partid. Acest tip de furt este foarte greu de demonstrat. De exemplu, acest procedeu este motivul pentru care cardurile noastre de sănătate nu funcționează jumătate din timp. Pentru că sistemul informatic a fost făcut de Sebi Ghiță – da, fugarul nostru preferat […] Există stabilite niște criterii de selecție care să ne asigure că artiștii care merită vor beneficia de aceste fonduri, și nu firme de apartament care fac live-uri cu 10 vizualizări (pe Facebook sau Youtube)?”, a acuzat Cristian Moș.