Nica refuză să spună dacă PNL susține sau nu un vicepreședinte USR PLUS la CJ Timiș. „Fierbințeala campaniei electorale unora le ia mințile. Sper să își bage picioarele în apă rece și să revină la vocea rațiunii”

Președintele interimar al PNL Timiș declară că negocierile post-locale sunt blocate din cauza refuzului USR PLUS de a forma majorități în județ și de a susține viceprimari liberali în localitățile câștigate de usr-iști. Alin Nica nu vrea să spună dacă liberalii îl vor susține pe Cristian Moș pentru o poziție de vicepreședinte la Consiliul Județean Timiș, însă afirmă că va face un anunț în acest sens în următoarele 48 de ore. 

Întrebat, vineri, dacă PNL va susține un vicepreședinte USR PLUS la Consiliul Județean Timiș, Alin Nica a spus: „Nu vreau să abordez chestiunea aceasta fiindcă nu a fost subiectul acestei conferințe de presă. V-am răspuns strict legat de câteva aspecte ce țin de negociere. Am să fac un anunț legat de această chestiune foarte curând și atunci vom putea să dezvoltăm subiectul. Mă refer la maxim 48 de ore.”

Recent, Dominic Fritz a afirmat că USR PLUS nu va vota un viceprimar liberal la Timișoara până când nu este sigur că și PNL va vota un vicepreședinte la CJ Timiș. „E foarte clar că nu putem să luăm țeapă acum și să închidem ceva fără să avem o asigurare că și la CJ PNL își respectă această înțelegere. Noi nu o să votăm nimic până când domnul Nica nu se hotărăște. Eu aștept până când el se hotărăște. Bine, dacă e ani de zile, o să mă răzgândesc. Eu mi-aș dori să rezolvăm această chestie săptămâna asta.”, a spus primarul Timișoarei.

La rândul lor, liberalii se blochează în situația din localitățile timișene în care USR PLUS are primari, în urma alegerilor din 27 septembrie: Dumbrăvița, Foeni și Cenad. „Nu înțeleg ce vrea USR. Ori nu înțelege el, nu are experiență și nu înțelege, e grav dacă nu are experiență și nu înțelege sau nu a învățat încă ce trebuie să facem noi pentru oameni, că trebuie să facem alianță peste tot și nu pe sărite. (…) De ce nu vor alianță cu PNL peste tot și fac alianțe cu orice alt partid, dar mai puțin PNL, pentru că nicăieri unde au ei primari nu doresc să pună viceprimar de la PNL și am văzut că nici în Timișoara. Și al doilea aspect: de ce îi preocupă atâta funcțiile?”, a declarat Alin Nica.

Potrivit lui Nica, negocierile purtate între PNL și USR PLUS au avut două componente: alianță peste tot în județ și agrearea unui program comun de guvernare locală. Dacă pe partea de program comun s-a ajuns rapid la un consens, nu același lucru s-a întâmplat și în cazul unei colaborări stabile în localitățile din Timiș.

„Noi le-am cedat în Biled, Lenauheim și Giulvăz. Singura înțelegere pe care noi am reușit să o parafăm cu ei a fost să facem un schimb de susținere la Giulvăz: noi să susținem candidatul USR și ei să ne susțină candidatul PNL la Margina. (…) Am oferit să le susținem și candidatul lor pentru viceprimar la Dumbrăvița, la schimb cu susținerea la Giroc. Noi am venit cu mai multe variante și ne-am izbit de un refuz total. (…) Noi solicităm ca peste tot unde putem construi majorități între PNL și USR să o facem împreună și nu separat, cu alte combinații. (…) Noi avem de 12 ori mai mulți primari în județ decât USR PLUS și eu sunt președinte peste întreg județul, nu doar peste primăriile unde USR are primar. Mi se pare că e un fel de șantaj. Cred că fierbințeala campaniei electorale unora le ia mințile, dar sper să își bage picioarele în apă rece și să revină la vocea rațiunii. Și vocea rațiunii înseamnă că trebuie să te gândești la toți locuitorii județului, și nu numai la felia ta de tort pentru că această abordare nu este una constructivă.”, a mai precizat liberalul.

Alin Nica i-a convocat pe aleșii județeni în ședință ordinară în 25 noiembrie, de la ora 14, iar pe ordinea de zi se află  10 proiecte de hotărâre și un punct dedicat întrebărilor și interpelărilor. La această dată, alegerea vicepreședinților nu se regăsește pe această ordine de zi.

UPDATE. Alin Nica anunță că vicepreședinții CJT vor fi votați săptămâna viitoare

La câteva ore după ce a refuzat să spună în conferință de presă dacă PNL susține un candidat al USR PLUS pentru o poziție de vicepreședinte la Consiliul Județean Timiș, președintele CJT anunță pe pagina sa de Facebook că a suplimentat ordinea de zi a plenului ordinar de miercuri, 25 noiembrie, cu acest aspect. Astfel, vicepreședinții lui Nica vor fi unul de la PNL, unul de la USR PLUS. Liberalul nu spune în mesajul său pe cine va susține PNL Timiș pentru această poziție. Nica face și un apel către Cristian Moș, co-președintele USR PLUS Timiș, propunerea usr-iștilor pentru o funcție de vicepreședinte.

„Am decis suplimentarea ordinii de zi a ședinței din 25 noiembrie a Consiliului Județean Timiș cu proiectul de hotărâre a alegerii vicepreședinților. Așa cum am mai spus, ne dorim să avem doi vicepreședinți, unul de la PNL, unul de la USR PLUS. (…) Mă aștept ca până miercuri, președintele USR Cristian Moș să își clarifice intențiile față de locuitorii întregului județ și să se hotărască dacă vrea sau nu să mergem împreună pe acest drum.(…) Îmi doresc ca miercuri să votăm împreună doi vicepreședinți, unul de la PNL și unul de la Alianța USR PLUS”, a transmis Nica în mesajul său video postat online.