Un antiviral care reduce perioada de spitalizare a bolnavilor cu COVID-19, administrat la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

Un antiviral, administrat de medicii Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, ajută la eliminarea mai rapidă din organism a noului coronavirus și scurtează perioada de spitalizare.

Este vorba despre Favipiravir, un medicament din categoria antiviralelor, inhibitor al ARN-ului. Medicii timișoreni spun că acesta a fost utilizat până acum în tratamentul formelor severe de gripă, dar și împotriva unor virusuri foarte puternice, care pot declanșa infecții mortale.

Medicamentul ajută la eliminarea mai rapidă a virusului SARS-CoV-2 și reduce în acest fel perioada de spitalizare.

De asemenea, ameliorează simptomele infecției cu noul coronavirus. Medicamentul administrat de specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase a intrat în schema de tratament, aprobată de Ministerul Sănătății în urmă cu două luni.

„Medicamentul se administrează pacienților cu o formă medie de infecție cu COVID-19, cu probele de inflamație modificate. Am observat că, la 24-48 de ore după ce am introdus acest tratament, inflamația pulmonară a scăzut semnificativ. S-a redus durata de spitalizare a pacientului și testele PCR s-au negativat mai repede, chiar cu câteva zile mai repede decât în mod obișnuit”, a spus dr. Maria Cerbu, medic primar boli infecțioase, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.

Din cauza posibilității apariției unor efecte secundare, tratamentul se poate administra doar în spital, sub supravegherea unui medic. Specialiștii unității sanitare mai spun că există o fereastră de timp foarte scurtă în care medicamentul se poate administra, astfel încât efectul să fie cel așteptat. Durata tratamentului este de cinci zile.

„Sunt 16 comprimate de înghițit, opt dimineața, opt seara, în prima zi. Din ziua a doua de  tratament, se iau trei dimineața și trei seara și atunci se face sub supraveghere medicală, pentru că e complicat să îi pui unui pacient în mană opt comprimate și să îi spui: <<înghițiți-le dumneavoastră!>>. Trebuie să stai de vorbă cu pacientul și să îi explici. Pentru că e important să fie aderent la tratament”, a mai explicat dr. Maria Cerbu.

Medicamentul, folosit în terapia anti-COVID-19 la Timișoara, este inclus și în protocoalele terapeutice ale unor țari precum Japonia, India și China. România a anunțat că va importa peste 700.000 de tablete de Favipiravir care vor fi distribuite spitalelor aflate în linia întâi, în lupta împotriva noului coronavirus.