Nemulțumiți de salarii, angajații Casei de Pensii Caraș-Severin s-au alăturat protestelor din țară

protest casa de pensii caras severin
1000x100 Cuib de vise 1000x100

De la începutul săptămânii sunt proteste la casele teritoriale de pensii din țară. Astăzi, personalul Casei Județene de Pensii Caraș-Severin a decis să se alăture colegilor din teritoriu.

Fără a întrerupe activitatea de relații cu publicul și pe cea internă, angajații Casei de Pensii Caraș-Severin s-au alăturat astăzi colegilor din țară care protestează de două zile nemulțumiți de salariile pe care le primesc.

Funcționarii publici și personalul contractual din cadrul Casei Județene de Pensii Caraș-Severin protestează față de parcursul legislativ al proiectului de lege privind completarea art. 141 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul în care „personalul caselor teritoriale de pensii să beneficieze, prin asimilare, de aceleași drepturi salariale ca și personalul din cadrul CNPP, stabilite potrivit legislației privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.
Acest proiect de lege a primit aviz negativ din partea Guvernului României, urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, după ce la Senat proiectul a fost respins.

STPT job 1000x200

Intenția noastră nu este aceea de a perturba activitatea curentă și nu intenționăm să prejudiciem în niciun fel interesele beneficiarilor noștri, ci doar să ne facem auzite nemulțumirile noastre, cu privire la lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivant și nediscriminatoriu, care a condus la o situație inacceptabilă astăzi, la nivel de case teritoriale de pensii. Analizând salariile celorlalți funcționari publici cu aceeași încadrare, din cadrul altor ministere, se poate observa că în prezent beneficiază de salarii nete cu mult mai mari decât ale celor din Ministerul Muncii – casele teritoriale de pensii, salarii stabilite în baza aceleiași legi, respectiv Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. S-a ajuns la aceasta situație, respective salarii mai mari cu 1.000 lei – 3.000 lei net, pe considerentul că celelalte ministere au obținut prin Hotărâri de Guvern sau Ordin de ministru, asimilarea salariilor la nivel central, de minister sau agenție, după caz (Ministrul Finanțelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, etc). La nivel local, chiar și cei din administrația locală sau județeană au salarii net superioare, în condițiile în care dețin tot calitatea de funcționari publici. Prin adoptarea unei legi în sensul celor arătate mai sus, s-ar respecta principiile legii salarizării respectiv: principiul nediscriminării, principiul egalității și principiul importanței sociale a muncii și nu ar mai fi încălcat principiul prevăzut de dispozițiile art.1 alin.2 din OUG nr.137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare”, se arată într-un comunicat de presă remis redacției și semnat de inițiatorii acestui protest.

Protestatarii susțin că nu-și doresc altceva decât egalizarea salariilor cu cele de la nivel central și alinierea cu cele ale funcționarilor publici din alte instituții deconcentrate și din administrația locală și județeană.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/