Inițiativa lui Nelu Popa, de a introduce învățământul dual în sistemul educațional din Reșița, este apreciată de agenții economici. Unul dintre cei care consideră propunerea edilului un pas înainte este patronul firmei Spaleck, cu sediul pe Valea Țerovei. Leonard Leinstein, absolvent al Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, conduce în prezent filiala din România a societății mamă din Germania.
Ioan Popa își găsește susținători în rândul agenților economici. Leonard Leinstein, administratorul filialei din România a firmei Spaleck din Germania, absolvent al Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, vede cu ochi buni viitorul orașului. Și asta datorită inițiativelor lui Ioan Popa. Edilul a găsit o metodă care, în opinia sa, ar putea fi soluția prin care tinerii să rămână în Reșița după absolvirea școlii și totodată orașul să se dezvolte și să devină mai atractiv pentru investitori. Este vorba despre învățământul dual.
„Vrem să susținem și noi acel proiect cu școală duală, care este bine venit, de mult îl așteptam. Se pare că în Reșița începe să se miște ceva. Cu cât mai mulți oameni înțeleg acest lucru, cu atât va fi mai bine, lucrurile se vor schimba mai repede, piața muncii va fi tot mai bine dezvoltată, tinerii sperăm să nu mai plece din localitate. Ăsta este un lucru foarte important, de asta ziceam, această școală duală, pentru a crește valoarea acestei zone, mai ales cum e Reșița, unde fluctuația populației este destule de mare, adică oamenii au plecat în mod masiv din Reșița”, spune Leinstein.
Se pune totuși o problemă referitoare la aspectul care primează: este mai important ca Reșița să creeze forță de muncă calificată sau să aducă investitorii, care însă nu ar avea cu cine să lucreze? Administratorul societății Spaleck are un răspuns: „În momentul de față, un primar și-a dat seama că are o problemă. Pe de o parte vrea să facă o invazie masivă de tineri înspre Reșița, să atragă forță de muncă și pe de altă parte, vrea să atragă și investitori. Acum se pune și întrebarea cine a fost mai întâi: oul sau găina? Ce trebuie să facem mai întâi? Să creăm forță de muncă calificată, care să stea pe drumuri, sau să aducem investitori care dacă vin, probabil nu au cu ce lucra. Eu zic că amândouă trebuie să meargă mână în mână. Pe de o parte trebuie să calificăm forță de muncă, muncitori, studenți, ingineri și pe de altă parte trebuie ca și politicul să se implice și să atragă investitori”.
Atitudinea lui Nelu Popa vis a vis de agenții economici este considerată un plus. Potrivit lui Leinstein, relația cu primarul Reșiței este una foarte bună, fiind primul edil care a înțeles că un oraș nu se poate dezvolta decât dacă pune accent pe întreprinzători. Cel mai probabil, pentru că provine și el din mediul privat. „Eu sunt total apolitic. Dar mi se pare că actuala conducere a Consiliului Local, noul primar, poate pentru că vine și el din mediul privat, înțelege altfel lucrurile. Înțelege că ora exactă trebuie să fie dată de întreprinzători, ei sunt cei care creează acele locuri de muncă și trebuie să li se acorde atenția cuvenită. Nu trebuie exagerat, dar să se acorde atenția cuvenită. Este primul primar care ne-a vizitat. Avem câțiva ani de activitate, însă este primul primar care ne-a călcat pragul. Absolut dezinteresat, i-am povestit despre ce e vorba și avem o colaborare destul de bună”. În cadrul întâlnirii cu primarul Ioan Popa, edilul s-a arătat deranjat de faptul că Reșița devine treptat un pol al sărăciei. „Nici pe mine nu mă ajută dacă am bani, dar copiii mei trăiesc într-un oraș sărac”, este de părere și Leinstein.
Relația cu mediul de afaceri ar putea deveni una și mai strânsă dacă învățământul dual va fi implementat, așa cum a propus Nelu Popa. Ba mai mult, primarul vede și el cu ochi buni atitudinea pro-activă a agenţilor economici, subliniind că toate categoriile instituţionale apreciază în mare măsură oportunitatea programelor de formare în sistem profesional dual.
CITEȘTE ȘI:
Burse pentru elevii din școlile profesionale și tehnice! La Reșița se inventează învățământul dual!
[FOTO/VIDEO] Primii pași spre învățământul dual, blocați de proasta organizare