[FOTO/VIDEO] Primii pași spre învățământul dual, blocați de proasta organizare

Primăria Reşiţa susține învăţământul dual în școlile din oraș. Este vorba cu precădere de acele unităţi de învăţământ care desfăşoară activităţi de învăţământ profesional sau tehnic şi care sunt încurajate să dezvolte latura practică şi o învăţare aplicată, în parteneriat, dar şi ţinând cont de nevoile agenţilor economici din oraş şi judeţ.

Reprezentanţii Primăriei Reşiţa, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin şi ai agenţilor economici reşiţeni au avut o primă întâlnire tripartită cu scopul concretizării unui plan de acţiune pentru înfiinţarea şcolilor duale.

Primarul Ioan Popa a apreciat atitudinea pro-activă a agenţilor economici, subliniind că toate categoriile instituţionale apreciază în mare măsură oportunitatea programelor de formare în sistem profesional – dual. „Un sistem şcolar similar funcţionează în Timişoara încă din anul 2012. Eu voi urmări, cel puţin bilunar, evoluţia evenimentelor. Vom comunica pe e-mail cu toţi cei care au participat la această întâlnire, astfel încât să ne punem de acord cu ceea ce putem să facem. Mai departe, se intră în detalii. Acolo unde au nevoie de clase, ca să dau un exemplu, au nevoie de sudori, trebuie văzut dacă şcolile au profesori ce pot să facă acest lucru sau vor trebui să facă o recalificare pentru a putea preda specializările respective. Agenţii economici sunt neîncrezători, sunt speriaţi că îşi caută oameni, dar nu găsesc. Important este că sunt pro-activi şi îşi doresc să participe la astfel de acţiuni care, cred eu, vor avea succes”, a declarat primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa.

Cu acest prilej, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin au precizat că Ministerul Educaţiei pregăteşte o clasă pilot, în Reşiţa, pentru anul viitor, dar primarul a fost nemulţumit şi a explicat că o singură clasă nu este suficientă, fiind nevoie de cel puţin două clase, una de bucătari şi una de ospătari.

YouTube video

„Ne-am întâlnit deja cu un an înainte de anul şcolar 2017 – 2018, ceea ce ne dă timpul necesar pentru a pune la punct câte clase avem nevoie şi în ce domenii. Este foarte bine că toate categoriile instituţionale apreciază în mare măsură oportunitatea programelor de formare în sistem profesional – dual, care prezintă o serie de avantaje, de la învăţarea în condiţii reale de muncă, descoperirea abilităţilor pentru profesie, până la interacţiunea cu angajaţii experimentaţi sau posibilitatea de a câştiga un salariu, o bursă sau subvenţii şi familiarizarea cu domeniul respectiv”, le-a spus Ioan Popa celor prezenţi.

Practic, se doreşte introducerea rutei profesionale complete, astfel încât să se poată asigura pregătirea elevilor, după finalizarea clasei a VIII-a, pentru calificări orientate către nevoile imediate ale pieţei muncii.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin şi ai mai multor unităţi de învăţământ din oraş, printre care Colegiul Economic al Banatului Montan, Colegiul Tehnic şi Colegiul Tehnic Cărăşan. Numai că, organizată de către Primărie, nu de Inspectoratul Şcolar, acţiunea a fost vădit ciuntită de lipsa de profesionalism a organizatorilor, care au chemat preferenţial doar anumiţi agenţi economici, deşi acţiunea ar fi trebuit să fie una fără discriminare. Aşa s-a ajuns ca, la fel cum sublinia şi Lenuţa Ciurel, dacă „dumneavoastră, domnule primar, nu reprezentaţi compania dvs, ci sunteţi doar ca primar aici, pentru specializările noastre nu este niciun agent economic”, căci Colegiul Economic specializează absolvenţi de alimentaţie publică, lucrător comercial, lucrător în turism, iar Primăria a invitat doar angajatori din domeniul tehnic: TMK şi UCMR, Autoliv, Spalek, Prodmec, care au nevoie de sudori, strungari, frezori, nu de brutari-patiseri sau bucătari.

Nu au fost luate în vedere nici alte nevoi, semnalate şi cu alte ocazii, cum sunt clasele de jurnalism, căci liceele din Reşiţa au mai avut asemenea clase, sau de fotograf ori fotoreporter, operator video şi multe alte asemenea specializări, despre care nici nu s-a adus discuţia, iar asemenea agenţi economici, cu toate că desfăşoară aceste activităţi tot în Reşiţa, se pare că sunt total neinteresanţi pentru municipalitate.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157673569588246″]

Nu ne-a scăpat din vedere nici impecabilul limbaj de lemn folosit de reprezentanţii ISJ şi de directorii de colegii, care au amintit de „patrioticele” întâlniri cu pionieri şi şoimii patriei, limbaj de lemn prin care n-au putut transpare problemele reale din sistemul de învăţământ reşiţean. Există directori care ni se plâng nouă că, din cauza intervenţiilor deputatului Benga, specializări de turism sau comerţ, pentru care s-a cerut comisiei de la ISJ două clase, au primit doar o singură clasă, iar specializări teoretice, cum sunt cele de la Mircea Eliade, colegiul de suflet al domnului Benga, au primit două clase de… teoreticieni. Şi asta în timp ce patronatele din domeniu ale judeţului strigă în gura mare după ospătari, bucătari, recepţioneri sau lucrători în turism!

Dar, probabil descurajaţi de proasta organizare, directorii nu s-au mai pus să discute despre adevăratele probleme cu care se confruntă…

CITEȘTE ȘI:

Burse pentru elevii din școlile profesionale și tehnice! La Reșița se inventează învățământul dual!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/